Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

În toate cele trei provincii românești, haiducii își duceau viața la limită, între statutul de „nelegiuți” și cel de „eroi” ai celor sărmani. Unii dintre aceștia chiar au jucat un astfel de rol, dacă ne aducem aiminte de Pintea, în Maramureș, ori de Andrei Budac, în Țara Făgărașului - ca să ne referim doar la ținuturile de peste munți. Ce vor fi mâncând aceștia? Iată o rețetă ardelenească.

Rețeta zilei: Ciorbă haiducească cu afumătură, cârnați și tarhon

06 Octombrie 2022, 08:53

Ingrediente: o bucată de os de vită sau de porc (de preferat de la genunchi, având și cartilagii și ceva carne), 50 g slănină afumată, 50 g cârnați, o lingură de ceapă tocată mărunt, o linguriță de paprika, sare, piper, 250 g cartofi, un cățel de usturoi, un mănunchi de tarhon proaspăt sau la oțet, oțet.
Preparare: Puneți osul împreună cu usturoiul într-o oală sub presiune și lăsați să fiarbă bine, pentru a obține o zeamă gustoasă. Scoateți carnea, măduva și, eventual, cartilagiile, și tăiați totul în cuburi mici. Tăiați slănina în cubulețe, prăjiți-o și apoi rumeniți ceapa și cartofii decojiți și tăiați cubulețe în grăsimea de slănină. Condimentați cu sare, piper și paprica și adăugați zeama în care a fiert osul. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Lăsați să fiarbă împreună, iar la sfârșit adăugați felii de cârnați și cubulețele de slănină. Asezonați cu tarhon tocat mărunt și acriți cu oțet (e ideal cu oțetul în care a fost tarhonul). Se servește fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei