Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g. stafide, 150 g. semințe de mac, 300 g. mere, 200 g. unt, 400 ml smântână, 2 ouă, scorțișoară.
Articol de Simona Lazăr, 21 Octombrie 2023, 07:21
Mod de preparare: Pregătiți o tavă de copt. Măcinați nucile și semințele de mac. Curățați și spălați stafidele și puneți-le în rom, la macerat. Topiți untul. Curățați, spălați, și radeți merele. Bateți ouăle spumă. Puneți două foi de aluat în tava de copt unsă cu unt, stropiți cu unt topit, presărați jumătate din nuca măcinată, zahăr și scorțișoară și deasupra o parte din smântână. Al doilea strat: puneți încă două foi de aluat, stropite cu unt topit, jumătate din merele rase, zahăr, scorțișoară și smântână. Al treilea strat: puneți o foaie de patiserie, unt topit, jumătate din cantitatea de stafide, zahăr și smântână. Al patrulea strat: puneți o foaie de patiserie, unt topit, jumătate din semințele de mac măcinate, zahăr, scorțișoară, smântână. Repetați secvența de straturi până la stratul final (al optulea), care conține semințe de mac măcinate, și acoperiți cu două foi de aluat. Apoi, amestecați ouăle bătute cu smântâna rămasă și turnați acest amestec peste aluat. Înțepați plăcinta în mai multe locuri cu o furculiță și coaceți aproximativ 50-60 de minute la 200ºC.