Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de peste vară. În diferite variante, ea se regăsește în toată Transilvania, dar și mai departe, în pusta maghiară.

Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie

02 Octombrie 2022, 08:02

Numele de Gulyas are, după cum se observă, origini maghiare, așa cum și rețeta ar putea avea aceleași origini. Urmărind rețeta, dar schimbând un singur ingredient, se poate pregăti și Gulyas de vacă sau de porc.

Ingrediente: 1,25 kg carne de oaie (piept și pulpă), 250 g legume amestecate (ardei, roșii, morcov, rădăcină de pătrunjel, țelină), o ceapă de mărime medie, 3 căței de usturoi, 10 până la 15 boabe de piper, o varză nu prea mare (cântărind 600 până la 700 g), 600 g cartofi, ienibahar, măghiran, semințe de chimen, 1-2 foi de dafin, o lingură pătrunjel tocat mărunt, 20 g sare, un pahar de oțet.
Preparare: Îndepărtați toată pielea subțire de pe carnea de oaie, spălați-o bine și turnați peste ea apă clocotită cu oțet. Înmuiați carnea în această apă clocotită timp de 6 până la 8 minute, spălați-o și tăiați-o în cuburi mici. Puneți carnea în 2 litri de apă rece și începeți să gătiți. Imediat ce începe să fioarbă, se adaugă condimentele ceapa întreagă și usturoiul (adunate toate într-o legătură de tifon). Adăugați puțină sare și lăsați să fiarbă ușor. Între timp, curățați legumele, tăiați-le în bețișoare lungi și adăugați-le în supă. Când carnea și legumele sunt pe jumatate fierte, adăugați cartofii curățați de coajă și tăiați în sfertiuri pe lung și varza tăiată în 8 bucăți. Nu amestecați supa. Când totul a fiert bine, scoateți legătura de condimente, puneți supa cu grijă într-o supieră, presărați pătrunjel verde și serviți când este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume