Rețeta zilei: Gulyas ardelenesc de oaie
Această rețetă a păstorilor de altădată se gătea cu precădere toamna, la întoarcerea turmelor de la locurile de pășunat de peste vară. În diferite variante, ea se regăsește în toată Transilvania, dar și mai departe, în pusta maghiară.
02 Octombrie 2022, 08:02
Numele de Gulyas are, după cum se observă, origini maghiare, așa cum și rețeta ar putea avea aceleași origini. Urmărind rețeta, dar schimbând un singur ingredient, se poate pregăti și Gulyas de vacă sau de porc.
Ingrediente: 1,25 kg carne de oaie (piept și pulpă), 250 g legume amestecate (ardei, roșii, morcov, rădăcină de pătrunjel, țelină), o ceapă de mărime medie, 3 căței de usturoi, 10 până la 15 boabe de piper, o varză nu prea mare (cântărind 600 până la 700 g), 600 g cartofi, ienibahar, măghiran, semințe de chimen, 1-2 foi de dafin, o lingură pătrunjel tocat mărunt, 20 g sare, un pahar de oțet.
Preparare: Îndepărtați toată pielea subțire de pe carnea de oaie, spălați-o bine și turnați peste ea apă clocotită cu oțet. Înmuiați carnea în această apă clocotită timp de 6 până la 8 minute, spălați-o și tăiați-o în cuburi mici. Puneți carnea în 2 litri de apă rece și începeți să gătiți. Imediat ce începe să fioarbă, se adaugă condimentele ceapa întreagă și usturoiul (adunate toate într-o legătură de tifon). Adăugați puțină sare și lăsați să fiarbă ușor. Între timp, curățați legumele, tăiați-le în bețișoare lungi și adăugați-le în supă. Când carnea și legumele sunt pe jumatate fierte, adăugați cartofii curățați de coajă și tăiați în sfertiuri pe lung și varza tăiată în 8 bucăți. Nu amestecați supa. Când totul a fiert bine, scoateți legătura de condimente, puneți supa cu grijă într-o supieră, presărați pătrunjel verde și serviți când este fierbinte.
Text și rețetă: Simona Lazăr
Foto: Pixabay
Citește aici mai multe rețete tradiționale românești