Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a se păstra, în pivnițe, la rece, și după căderea frigului, pe final de toamnă și toată iarna. De aceea, prazul e recomandat și în bucătăria anotimpului rece.

Rețeta zilei - Supă de praz
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 06 Noiembrie 2023, 20:25

Ingrediente: 1 kg praz (se recomandă partea albă, iar din frunze nu se vor folosi părțile foarte groase), 200 g unt, 3 litri zeamă de carne, 200 g șvaițăr (sau altă brânză semitare, dar să nu fie afumată) dat pe răzătoare, 6-8 felii de pâine albă, 4 linguri de făină, sare și piper.

Mod de preparare: Curățați prazul și tăiați-l în felii, puneți untul într-o cratiță și adăugați feliile de praz. Lăsați până ce prazul se înmoaie (dar nu se rumenește), amestecând cu o spatulă. Într-o cană de zeamă de carne (de pasăre sau de vită ori de oase) dizolvați o lingură de făină, apoi turnați-o în cratiță și lăsați puțin să forfotească, după care adăugați restul de zeamă. Lăsați să fiarbă, la foc potrivit, 30-40 de minute. Pentru servire, puneți felii de pâine rumenite pe fundul castronului (sau al farfuriei adânci), radeți puțină brânză și turnați supa (care trebuie să fie strecurată în prealabil). Această supă se servește numai fierbinte.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume