Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)
Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului.
17 Ianuarie 2015, 06:33
Ca să ajungi în bucătăria Palatului Elisabeta, străbaţi coridoare înguste, cu ferestre mici, ca de cetate medievală. Bucătăria însă are toate utilităţile uneia moderne. Eugenia Ilie, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta, are grijă ca Majestăţile şi Alteţele Lor să aibă în fiecare zi parte de experienţe culinare unice. Nu există o rigiditate în stabilirea meniului. Eugenia Ilie încearcă de fiecare dată să surprindă. Ţine însă cont şi de preferinţele culinare ale mesenilor. Spre exemplu, Majestăţilor Lor le place supa de pui cu fidea, supa cremă de roşii, sparanghelul, iar pentru Regină se pregătesc clătite. Alteţa Sa Regală adoră plăcinta cu brânză şi stafide.
Rețeta aceasta nu-i însă din cuhniile regale, ci de la Rucăr, sat din apropierea Schitului de la Dragoslavele, unde regele-copil, Mihai I, își petrece uneori zilele de vară, alături de unul dintre regenți, patriarhul Miron Cristea.
Ai trebuință de: 800 g făină, 350 ml lapte dulce, 150 ml ulei, 7 ouă, 300 g zahăr tos, două pliculețe cu zahpr vanilinat, 400 g brânză de vaci, o lămâie, 75 g stafide, 50 g miez de nucă, o jumătate de linguriță de sare, o sticluță de esență de lămâie, 30 g drojdie.
Cum se procedează: Într-un vas se dizolvă drojdia, cu laptele dulce, 150 g zahăr tos, zahărul vanilinat și sarea. Se adaugă uleiul, două ouă și jumăate din esența de lămâie. Se toarnă pete făină și se amestecă puțin. Se frământă până rezultă un aluat pufos, se acoperă cu un pșervet și se lasă la dospit.
Brânza de vaci se amestecă bine cu trei ouă, coaja rasă de la lămâie, esența de lămâie rămasă și restul de zahăr tos. Se adaugă stafidele și nuca tocată. Se întinde o foaie din aluat, se unge cu crema de brânză, se rulează și se așază ăntr-o tavă rotundă, unsă cu unt.
Se dă față cu oul rămas, bătut bine. Se dă la cuptor, unde se ține 30-45 de minute, la foc potrivit.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Rucăr, județul Argeș