Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ruladă cu brânză și stafide (rețetă rucăreană)

Când am trecut de poarta Palatului Elisabeta, nici nu bănuiam experienţa inedită de care voi avea partea. Pornind de la rafinamentul încăperilor, în care păşeşti pe vârfuri ca să nu faci să dispară acea aură miraculoasă care te înconjoară, şi culminând cu oamenii pe care am avut şansa de a-i cunoaşte, şi ei pe măsura locului.

17 Ianuarie 2015, 06:33

Ca să ajungi în bucătăria Palatului Elisabeta, străbaţi coridoare înguste, cu ferestre mici, ca de cetate medievală. Bucătăria însă are toate utilităţile uneia moderne. Eugenia Ilie, maestrul bucătar de la Palatul Elisabeta, are grijă ca Majestăţile şi Alteţele Lor să aibă în fiecare zi parte de experienţe culinare unice. Nu există o rigiditate în stabilirea meniului. Eugenia Ilie încearcă de fiecare dată să surprindă. Ţine însă cont şi de preferinţele culinare ale mesenilor. Spre exemplu, Majestăţilor Lor le place supa de pui cu fidea, supa cremă de roşii, sparanghelul, iar pentru Regină se pregătesc clătite. Alteţa Sa Regală adoră plăcinta cu brânză şi stafide.

Rețeta aceasta nu-i însă din cuhniile regale, ci de la Rucăr, sat din apropierea Schitului de la Dragoslavele, unde regele-copil, Mihai I, își petrece uneori zilele de vară, alături de unul dintre regenți, patriarhul Miron Cristea.

Ai trebuință de: 800 g făină, 350 ml lapte dulce, 150 ml ulei, 7 ouă, 300 g zahăr tos, două pliculețe cu zahpr vanilinat, 400 g brânză de vaci, o lămâie, 75 g stafide, 50 g miez de nucă, o jumătate de linguriță de sare, o sticluță de esență de lămâie, 30 g drojdie.

Cum se procedează: Într-un vas se dizolvă drojdia, cu laptele dulce, 150 g zahăr tos, zahărul vanilinat și sarea. Se adaugă uleiul, două ouă și jumăate din esența de lămâie. Se toarnă pete făină și se amestecă puțin. Se frământă până rezultă un aluat pufos, se acoperă cu un pșervet și se lasă la dospit.

Brânza de vaci se amestecă bine cu trei ouă, coaja rasă de la lămâie, esența de lămâie rămasă și restul de zahăr tos. Se adaugă stafidele și nuca tocată. Se întinde o foaie din aluat, se unge cu crema de brânză, se rulează și se așază ăntr-o tavă rotundă, unsă cu unt.
Se dă față cu oul rămas, bătut bine. Se dă la cuptor, unde se ține 30-45 de minute, la foc potrivit.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Rucăr, județul Argeș

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei