Ascultă Radio Antena Satelor Live

Salată de castraveți (ca la Madona Dudu)

O invoc aici pe Madona Dudu fiindcă... e zi de post. Și dacă sunteți în trecere prin Craiova, puteți trece pe la biserica purtând acest nume, să vă-nchinați pentru prosperitatea celor dragi.

07 August 2015, 15:03

Ca o paranteză - acum, în postul Sfintei Marii, a Madonei, cu alte cuvinte - să zicem în câteva cuvinte și povestea Madonei-din-dud, icoana care, descoperită în acest copac bătrân din Craiova, nu se lăsa așezată într-o sfântă biserică, fugind peste noapte să-și afle adăpost între ramurile... dudului. Până la urmă, craiovenii i-au făcut icoanei biserică chiar acolo, lângă agud.

Ei, dar asta e partea poveștii care ne interesează mai puțin la ceasul acesta. Mai important e că pe lângă biserică, acum un veac, în tipografia lui Macavei, se publica o carte de bucate. Cea a Ecaterinei Comșa. Și-n această carte aflai eu rețeta (de post) de salată de castraveți văratici. Cum se pregătește? Iată ce zice autoarea:

Curățăm de coajă 5-6 castraveți și-i lăsăm să stea în apă rece, cam o juma' de ceas: după aceasta, scoși din apă, îi tăiem cât se poate de subțiri sau mai bine cu mașina de tăiat, și-i sărăm, acoperindu-i cu o farfurie să mai stea o juma' de ceas, apoi, storși cu mâinile bine îi punem într-un castron de salată.

Pisăm în piuliță o căpățână mică de usturoi curățat bine, îi adăugăm miez de pâine muiat în apă rece și bine stors, precum și 2-3 linguri de untdelemn bun și din nou le pisăm, apoi subțiem cu oțet de vin, le punem peste castraveți, amestecându-i bine. După aceea îi punem pe o farfurioară de castraveți, mai turnând peste ei puțin untdelemn îi presărăm cu piper pisat - după plac - precum și cu arpagic mărunt tăiat sau ardei verde mărunt tăiat.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume