Ascultă Radio Antena Satelor Live

Salată de primăvară cu păpădie, arpagic și tarhon

O data cu primavara ne simtim inspirati sa gatim altfel. Dam mai multa importanta culorilor din farfurie. Verdele crud al salatei, cel intens al mararului ori al spanacului, carotul - morcovii au dintrodata un oranj intens! Ridichea de luna da o nota aparte salatelor, cu ivoriul marginit de pielea rubinie.

31 Martie 2015, 09:44

Incet, alte si alte culori isi cer dreptul sa se etaleze in farfuriile noastre!

Dar sa ne oprim putin la banala salata verde, cu varianta ei cunoscuta sub numele de "laptuca". De origine incerta, se trage fara indoiala din laptuca salbatica, in Antichitate intalnita in tot intinsul Europei meridionale si vestice, dar si in nordul Africii ori in Orientul apropiat. Grecii si romanii au fost primii care au cultivat-o pentru a fi folosita in salate. Inca de pe atunci avea sa cunoasca multe varietati, de la cele cu frunza alungita, la cele crete sau marginite cu rosu si pe care le banuim a fi "stramosul" salatei romane de azi.

Si daca romanii mancau salata de laptuci la sfarsitul mesei - considerand ca aceasta avea virtuti de somnifer, cateva secole mai tarziu, in Avignonul papilor, ea era adusa la masa la inceput, pentru a provoca pofta de mancare. Speciile cunoscute astazi au inceput sa fie ameliorate in secolul al XVII-lea, fiind cultivate atat pentru calitatile lor nutritive, cat si, unele dintre ele, pentru valentele lor decorative.
Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista soluții...

Pentru patru persoane aveti nevoie de: o salată verde (laptucă), 250 g de brânză (se poate și brânză tofu, pentru cei care țin postul), patru ouă tari (la care, la o adică, se poate renunța), câteva frunze de păpădie, o legătură de ridichi roșii (de lună), trei linguri cu ulei, două linguri cu oțet, sare, piper, arpagic și tarhon. Pentru decor, alegeti câteva flori proaspete de păpădie (atenție, numai florile, fără codițe, care conțin un „lapte” cu gust rău).

Curățați și spălați salata, desprindeți foile, rupeți-le cu mâna, în două ori în trei și împrăștiați-le pe un platou mai larg. Spălați frunzele de păpădie și așezați-le peste salată. Adăugați brânza tăiată în cuburi, feliile de ou fiert și ridichile tăiate în sferturi. Preparați o vinegretă din oțet, ulei, arpagic și tarhon tocat, sare și piper după gust și stropiți cu ea salata. Decorați platoul cu flori proaspete de păpădie.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Prejmer, județul Brașov

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume