Salată de scrumbie sărată pentru dezlegare la pește (rețete românești pe gustul tău)
A trecut aproape o săptămână din postul Crăciunului, iar credincioşii creştin ortodocşi se pregătesc să întâmpine cum se cuvine cinstitul praznic al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorit la 21 noiembrie.
21 Noiembrie 2015, 07:30
În lumea satului românesc i se spune şi Vovidenia sau Ovidenia, termen ce provine de la rusescul "văvedenie" (intrare). Se zice că ar fi ziua în care începe iarna iar ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră iar cerurile se deschid şi, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc. Cum este o sărbătoare a luminii, "ce sparge întunericul iernii şi al morţii", există tradiţia de a petrece această noapte cu lumină şi cu focuri aprinse, cercetând cerul cu luare-aminte pentru a afla din semnele vremii şi ale rodului anului ce urmează.
În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, fără lumânare şi pentru cei înecaţi. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.
Fiind acum dezlegare la pește, să cuvine să vă dăruiesc o rețetă potrivită pentru acest moment din post: Salată de scrumbie sărată.
Ai trebuință, deci, de o scrumbie sarata, doua rosii, un ardei gras, 4-5 cartofi, ulei, sare, piper, otet, o ceapa.
Scrumbia curatata se pune in apa cu otet si se lasa 6-7 ore sa se desareze. Intre timp, fierbeti cartofii in coaja si cand sunt gata, ii curatati.
Ceapa se coace necuratata, dupa care se taie solzisori. Ardeii se taie in felii subtiri. Rosiile se curata de seminte si pielite si se taie cubulete. Se amesteca toate cu un sos preparat din ulei, otet, sare si piper.