Șalău marinat (o rețetă călărășeană)
Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul Dunării de Jos, privind mulajul unui astfel de scut, aveam să-mi amintesc că, nu demult – să fie doar vreo câțiva ani de-atunci – tot într-un sat din Călărași ne-a fost adus la masă un vas în care se pregătise un fel de tocană cu legume și pește.
24 Aprilie 2016, 07:01
Ce-avea special felul acela de mâncare? Vasului de lut i se pusese un capac de pîine, pe care gospodina așezase apoi un pește modelat din aluat. Piesa aceea de muzeu părea mai degrabă mulajul vasului cu tocană de legume și pește și acoperământ din aluat de pâine. Cine de la cine își luase modelul?
Rețeta pe care v-o ofer azi a fost culeasă tot dintr-un sat din Călărași, din Grădiștea.
Șalăul marinat se pregătește astfel:
Ai trebuință de: un șalau de până la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g făină, 500 ml suc de roșii, foi de dafin, 5 cepe, 5 căței de usturoi, sare, piper.
Cum se procedează: Peștele se filetează, se porționează, se dă prin făină și se prăjește în ulei. Se așază în borcan și se adaugă frunze de dafin, ceapă tăiată în solzișori și usturoi tăiat fin. Se mai pune puțin ulei încratișa de pe foc, se toarnă sucul de roșii și condimentele și se lasă să fiarbă. Se toarnă sosul în borcane peste pește, se leagă fiecare borcan la gură cu celofan, apoi se fierb borcanele la bain-marie 40 de minute.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Grădiștea, județul Călărași