Ascultă Radio Antena Satelor Live

Șalău marinat, pentru dezlegări la pește

Simbolurile heraldice ale călărășenilor erau cândva peștele și snopul de grâu. Așezate împreună pe același scut. La Muzeul Dunării de Jos, privind mulajul unui astfel de scut, aveam să-mi amintesc că, nu demult – să fie doar vreo câțiva ani de-atunci – tot într-un sat din Călărași ne-a fost adus la masă un vas în care se pregătise un fel de tocană cu legume și pește.

Articol de Simona Lazăr, 14 Decembrie 2024, 15:03

Ce-avea special felul acela de mâncare? Vasului de lut i se pusese un capac de pîine, pe care gospodina așezase apoi un pește modelat din aluat. Piesa aceea de muzeu părea mai degrabă mulajul vasului cu tocană de legume și pește și acoperământ din aluat de pâine. Cine de la cine își luase modelul?

Rețeta pe care v-o ofer azi a fost culeasă tot dintr-un sat din Călărași, din Grădiștea.

Șalăul marinat se pregătește astfel:

Ai trebuință de: un șalau de până la 1 kg, 100 ml ulei, 50 g făină, 500 ml suc de roșii, foi de dafin, 5 cepe, 5 căței de usturoi, sare, piper.

Cum se procedează: Peștele se filetează, se porționează, se dă prin făină și se prăjește în ulei. Se așază în borcan și se adaugă frunze de dafin, ceapă tăiată în solzișori și usturoi tăiat fin. Se mai pune puțin ulei încratișa de pe foc, se toarnă sucul de roșii și condimentele și se lasă să fiarbă. Se toarnă sosul în borcane peste pește, se leagă fiecare borcan la gură cu celofan, apoi se fierb borcanele la bain-marie 40 de minute.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Grădiștea, județul Călărași

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume