Ascultă Radio Antena Satelor Live

Șalăul Duduiei (rețetă creată pentru Elena Lupescu)

O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai mult în atenția publicului și ca autor de cărți de bucate. În „Dictatura gastronomică”, Bacalbașa, jurnalistul, face și mici, nevinovate trimiteri la situația politică a vremii... prin denumirile unor rețete.

07 Mai 2015, 06:45

Astfel, va aminti de „regență”, profitând de faptul că în marea bucătărie franceză există o serie de preparate numite „Regence”), de „marele vecin” sovietic („Șalăul sovietic” fiind una dintre aceste rețete) sau chiar o va pomeni pe Duduia - respectiv Elena Lupescu, care în acea perioadă era metresa regelui Carol al II-lea. Nu știm încă dacă acest fel de preparare a peștelui era pe placul Elenei Lupescu, nici dacă denumirea rețetei ascunde un omagiu sau o ironie (deși înclinăm să credem că despre aceasta din urmă este vorba). Dar iată rețeta.

„Într-o cratiță pune unt, o ceapă rasă, puțin pătrunjel, 50 g de ciuperci tăiate subțire. Culcă șalăul deasupra, adaugă 4-5 linguri de vin alb, câteva linguri de apă, până se acoperă peștele, zeama unei jumătăți de lămâie și două tomate, fără pieliță, fără semințe și tocate. Sare și piper. Acoperă cratița și lasă să fiarbă 25-30 de minute. Scoate șalăul pe o farfurie și toarnă lichidul în care a fiert după ce i-ai încorporat unt.

Dacă vrei, pune la cele două capete ale farfuriei rondele de pătlăgele vinete tăvălite în făină și prăjite în untdelemn.

- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare”, de Constantin Bacalbașa, ediție îngrijită, prefațată și adnotată de Simona Lazăr, Editura Cartex, 2009.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei