Șalăul meu (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Pe 23 aprilie, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe, simbolul statorniciei in credinta. General roman in armata imparatului Diocletian, pentru ca a indraznit sa se ridice impotriva hotararilor Consiliului de la Nicomedia (desfasurat in anul 303), ce erau indreptate impotriva crestinilor, Sfantul Gheorghe a fost otravit si in cele din urma decapitat.
23 Aprilie 2015, 05:20
Totusi, in popor este identificat cu viteazul care a ucis balaurul, salvand-o astfel pe fata de imparat ce urma sa-i fie data lighioanei drept hrana. Anturata de doua zile cu dezlegare la peste, sarbatoarea de astazi se cinsteste tot cu o masa de peste.Va recomandam, deci, din cartea lui Constantin Bacalbasa, ”Dictatura gatsronomica”, reteta numita: Salaul meu.
Curata salaul, cresteaza-l in mai multe locuri, tavaleste-l in faina, apoi asaza-l intr-o tava sau intr-o cratita si toarna peste el zeama de lamaie, sare piper si patrunjel tocat.
Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si pătrunjel tocat.
Într-o cratiță pui una sau două cepe tocate - după mărimea șalaului -, doi căței de usturoi striviți, unt proaspăt, sare, piper. Umpli cu un pahar de vin alb și câteva linguri de sos de pătlăgele roșii. Acest sos îl torni peste șalău. Apoi presari pesmet și torni unt topit pe deasupra. Să se coacă la cuptor cam 15-20 de minute. Mai pune și ciuperci, pe care le-ai fiert deodată cu racii.
- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantinn Bacalbașa, ediție revăzută, adăugită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura Cartex, 2009.