Sâlvoița din Câmpia Târnavelor - rețetă culeasă de la Anamaria Grigoruț
În spatiul acela binecuvantat de Dumnezeu, unde Podisul Tarnavelor intalneste coastele domoale ale Apusenilor, esti imbiat de gospodari cu tot felul de bauturi cu nume ciudate. si nu ma refer la vinuri si alcooluri, ci la bauturi cu efect racoritor, folosite adeseori, intr-o maniera nemaiintalnita altundeva, pentru a pregati diferite mancaruri.
19 Aprilie 2021, 04:08
De altfel, Anamaria Grigorut, mentorul meu in bucataria localnicilor din Bucerdea Vinoasa, mi le-a prezentat mereu asa: „bautura racoritoare/delicioasa si mancare”, nu cumva sa ma indoiesc. Dar sa vedem despre ce este vorba. „Ciudirul se prepara din mere sau pere si apa; se culeg fructele care cad la pamant, se zdrobesc cu un ciocan de lemn, intr-un vas de lemn. Compozitia obtinuta se depoziteaza intr-un vas mai mare – cada cu cep, peste care se toarna apa lasandu-se la macerat timp de 3-4 zile. Se desface cepul, lasand sa curga sucul rezultat. Se serveste in loc de vin sau suc in zonele de munte. Tisalita se prepara din fructe (mere, pere, prune, cirese, visinet), apa, zahar si paine dupa preferinta. Se pune apa la fiert, se adauga unul dintre fructele desfacute de samburi, sau taiate felii si se fierb cu o cantitate de zahar in functie de gust. Se serveste calda peste cuburi de paine taiate in farfurie. Pentru salvoita ai nevoie de prune bistrite fierte si apa.
Prunele se desfac de samburi, se pun la fiert intr-un cazan de cupru, pana devin o pasta foarte groasa, fara sa se adauge zahar. Se pune la pastrat in oale de pamant sau borcane. Iarna se ia din borcane si se pune in apa clocotita. Se fierbe inca cateva minute si se adauga zahar. Se toarna calda peste cuburi de paine sau mamaliga”. Se mai face prin partile acelea si o „cafea” neobisnuita. „Se prepara din coaja de paine coapta la cuptor, mai arsa, apa, zahar si dupa preferinte lapte. Se pune apa la fiert, dupa care se pune in apa coaja de paine in functie de cantitate, se adauga zaharul si se lasa sa fiarba pana la completa dizolvare a cojii. in zilele de dulce coaja de paine se inmoaie in lapte. Se serveste calda in farfurie, cu paine cu gem sau unt.”