Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)

La Ignat, de „tăierea porcului”, multe bucate se fac, după tradiție. Un fel de cârnat care are, drept ingredient principal, sângele care curge din gușa porcului tăiat este „sângeretele”, a cărui rețetă, culeasă de pe Valea Teiușului (Alba), v-o dărui în cele ce urmează.

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)

30 Decembrie 2022, 18:17

Ingrediente: sângele scurs și adunat de la tăierea porcului, carne proaspătă, șorici, slănină, orez fiert (opțional) și spălat în mai multe ape, sare, piper, ienibahar, cimbru (opțional).

Mod de preparare. Fierbeți în apă cu sare carnea, slănina, șoriciul. Dați prin mașina de tocat carnea și șoriciul (fierte). Sângele îl fierbeți puțin și îl dați, de asemenea, prin mașina de tocat. Tăiați slănina în cuburi mici. Toate acestea le puneți într-un vas mai mare, adăugați sare, piper, ienibahar, cimbru, orez și puțin din zeama în care au fiert și amestecați bine. Umpleți intestinele (de obicei, se folosesc intestine mai groase). Capetele le legați cu o sfoară subțire. Fierbeți sângeretele, asemenea caltaboșilor. Scoateți sângeretele pe o scândură și lăsați să se zvânte. A doua zi îl așezați în cămară sau în pod ori în afumătoare, la afumat.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume