Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
La Ignat, de „tăierea porcului”, multe bucate se fac, după tradiție. Un fel de cârnat care are, drept ingredient principal, sângele care curge din gușa porcului tăiat este „sângeretele”, a cărui rețetă, culeasă de pe Valea Teiușului (Alba), v-o dărui în cele ce urmează.
30 Decembrie 2022, 18:17
Ingrediente: sângele scurs și adunat de la tăierea porcului, carne proaspătă, șorici, slănină, orez fiert (opțional) și spălat în mai multe ape, sare, piper, ienibahar, cimbru (opțional).
Mod de preparare. Fierbeți în apă cu sare carnea, slănina, șoriciul. Dați prin mașina de tocat carnea și șoriciul (fierte). Sângele îl fierbeți puțin și îl dați, de asemenea, prin mașina de tocat. Tăiați slănina în cuburi mici. Toate acestea le puneți într-un vas mai mare, adăugați sare, piper, ienibahar, cimbru, orez și puțin din zeama în care au fiert și amestecați bine. Umpleți intestinele (de obicei, se folosesc intestine mai groase). Capetele le legați cu o sfoară subțire. Fierbeți sângeretele, asemenea caltaboșilor. Scoateți sângeretele pe o scândură și lăsați să se zvânte. A doua zi îl așezați în cămară sau în pod ori în afumătoare, la afumat.