Saramură de crap, rețetă de pe balta Răzvani (rețete românești pe gustul tău)
Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă rețetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea - absolut întâmplătoare - cu nea Nicu Vasile, de felul său din Răzvani.
23 Februarie 2016, 22:06
Sat nu prea-ndepărtat de Lehliu Gară (și nici prea departe de Autostrada Soarelui și, mai ales, de balta Răzvani, cea plină de pește), avea să mă deturneze în intențiile mele. Și asta pentru că bădia, aflându-mă cu ditamai crapul de Dunăre cumpărat din piața cea mare a orașului, m-a-demnat să fac o saramură, așa cum numai dânsul mai știe a face.
I-am ascultat, dară, rețeta. Și apoi i-am dat ascultare...
Crapul - să aibă măcar vreo două kile și-un pic - se curăță pe dinăuntru, dar nu și de solzi. Se pune la fript pe grătar, după ce l-ai frecat puțin cu sare. Abia după ce s-a fript îi vei răzui solzii (care nu se vor lăsa prea mult „rugați”).
Separat, pui într-o cratiță mai încăpătoare vreo 5-6 roșii mari, bine coapte, abia aduse din câmp sau de la grădină ori solar (după cum se potrivește anotimpul) să se „pârpălească” în puțintel ulei. Prăjești tot acolo 2-3 dovlecei, tăiați felii groase, pe lung, și câțiva ardei roșii, dulci și lungăreți. Ardeii și dovleceii îi scoți și-i pui sub capac, să rămână calzi. Peste roșii, adaugi alte... roșii, un borcan, din cele descojite, și-o lingură plină ochi de pastă de tomate. Lași să fiarbă înăbușit, la foc mic, cu sare după cum ți-i gustul. Mai pui și-o căpățână de usturoi, mărunțit cu cuțitul. Asta va fi... saramura ta, în care mai adaugi, tot după plăcere, un ardei iute. Ori poate doi. Fără să-i ciupești, doar cât să se înmoaie și ei în fiertură. La sfârșit, să dea în clocot câteva clipite, pui o legătură zdravănă de pătrunjel verde, tocat mărunt.
Când zici că zeama e gata, așezi pe un platou mare peștele-ntreg, deasupra lui potrivești frumos feliile de dovlecei și ardeii, iar peste toate torni zeama scăzută, din belșug.
C-un pui (mai mare) de mămăligă alături și cu vinul rece, potrivit cu bucatele, te-așezi să-nfuleci... de se bat turcii la gura ta.
{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-saramura-de-crap-reteta-de-pe-balta-razvani{/soundcloud}