Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de crap, rețetă de pe balta Răzvani (rețete românești pe gustul tău)

Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă rețetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea - absolut întâmplătoare - cu nea Nicu Vasile, de felul său din Răzvani.

23 Februarie 2016, 22:06

Sat nu prea-ndepărtat de Lehliu Gară (și nici prea departe de Autostrada Soarelui și, mai ales, de balta Răzvani, cea plină de pește), avea să mă deturneze în intențiile mele. Și asta pentru că bădia, aflându-mă cu ditamai crapul de Dunăre cumpărat din piața cea mare a orașului, m-a-demnat să fac o saramură, așa cum numai dânsul mai știe a face.

I-am ascultat, dară, rețeta. Și apoi i-am dat ascultare...

Crapul - să aibă măcar vreo două kile și-un pic - se curăță pe dinăuntru, dar nu și de solzi. Se pune la fript pe grătar, după ce l-ai frecat puțin cu sare. Abia după ce s-a fript îi vei răzui solzii (care nu se vor lăsa prea mult „rugați”).

Separat, pui într-o cratiță mai încăpătoare vreo 5-6 roșii mari, bine coapte, abia aduse din câmp sau de la grădină ori solar (după cum se potrivește anotimpul) să se „pârpălească” în puțintel ulei. Prăjești tot acolo 2-3 dovlecei, tăiați felii groase, pe lung, și câțiva ardei roșii, dulci și lungăreți. Ardeii și dovleceii îi scoți și-i pui sub capac, să rămână calzi. Peste roșii, adaugi alte... roșii, un borcan, din cele descojite, și-o lingură plină ochi de pastă de tomate. Lași să fiarbă înăbușit, la foc mic, cu sare după cum ți-i gustul. Mai pui și-o căpățână de usturoi, mărunțit cu cuțitul. Asta va fi... saramura ta, în care mai adaugi, tot după plăcere, un ardei iute. Ori poate doi. Fără să-i ciupești, doar cât să se înmoaie și ei în fiertură. La sfârșit, să dea în clocot câteva clipite, pui o legătură zdravănă de pătrunjel verde, tocat mărunt.

Când zici că zeama e gata, așezi pe un platou mare peștele-ntreg, deasupra lui potrivești frumos feliile de dovlecei și ardeii, iar peste toate torni zeama scăzută, din belșug.

C-un pui (mai mare) de mămăligă alături și cu vinul rece, potrivit cu bucatele, te-așezi să-nfuleci... de se bat turcii la gura ta.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-saramura-de-crap-reteta-de-pe-balta-razvani{/soundcloud}

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei