Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de crap, rețetă de pe balta Răzvani (rețete românești pe gustul tău)

Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă rețetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea - absolut întâmplătoare - cu nea Nicu Vasile, de felul său din Răzvani.

23 Februarie 2016, 22:06

Sat nu prea-ndepărtat de Lehliu Gară (și nici prea departe de Autostrada Soarelui și, mai ales, de balta Răzvani, cea plină de pește), avea să mă deturneze în intențiile mele. Și asta pentru că bădia, aflându-mă cu ditamai crapul de Dunăre cumpărat din piața cea mare a orașului, m-a-demnat să fac o saramură, așa cum numai dânsul mai știe a face.

I-am ascultat, dară, rețeta. Și apoi i-am dat ascultare...

Crapul - să aibă măcar vreo două kile și-un pic - se curăță pe dinăuntru, dar nu și de solzi. Se pune la fript pe grătar, după ce l-ai frecat puțin cu sare. Abia după ce s-a fript îi vei răzui solzii (care nu se vor lăsa prea mult „rugați”).

Separat, pui într-o cratiță mai încăpătoare vreo 5-6 roșii mari, bine coapte, abia aduse din câmp sau de la grădină ori solar (după cum se potrivește anotimpul) să se „pârpălească” în puțintel ulei. Prăjești tot acolo 2-3 dovlecei, tăiați felii groase, pe lung, și câțiva ardei roșii, dulci și lungăreți. Ardeii și dovleceii îi scoți și-i pui sub capac, să rămână calzi. Peste roșii, adaugi alte... roșii, un borcan, din cele descojite, și-o lingură plină ochi de pastă de tomate. Lași să fiarbă înăbușit, la foc mic, cu sare după cum ți-i gustul. Mai pui și-o căpățână de usturoi, mărunțit cu cuțitul. Asta va fi... saramura ta, în care mai adaugi, tot după plăcere, un ardei iute. Ori poate doi. Fără să-i ciupești, doar cât să se înmoaie și ei în fiertură. La sfârșit, să dea în clocot câteva clipite, pui o legătură zdravănă de pătrunjel verde, tocat mărunt.

Când zici că zeama e gata, așezi pe un platou mare peștele-ntreg, deasupra lui potrivești frumos feliile de dovlecei și ardeii, iar peste toate torni zeama scăzută, din belșug.

C-un pui (mai mare) de mămăligă alături și cu vinul rece, potrivit cu bucatele, te-așezi să-nfuleci... de se bat turcii la gura ta.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-saramura-de-crap-reteta-de-pe-balta-razvani{/soundcloud}

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume