Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de pui (rețetă de 100 de porții, pentru praznice și festivaluri)

E deja o tradiție, la Berca, la Festivalul Cârnaților de Pleșcoi (organizat, de 8 ani, la Casa Matei), ca să se adune bucătarii și să gătească la ceaun. Câte o sută de porții o dată, să mulțumească publicul... pofticios și să dea seama de bunătățile locului.

04 Octombrie 2015, 07:28

Și fiindcă din cârnații de oaie (cu carne presărată), specifici acelui loc dintre dealurile buzoiene, nu prea se cade să faci fierturi la ceaun - ei sunt buni așa: fripți pe grătar, cu pită sau cu mămăligă și cu un păhărel de vin zurliu ori cu must abia-năsprit - bucatele din largle recipiente, în care se învârte cu linguroaie și din care se ia cu polonice uriașe (ca toate gesturile să fie ample și cu spor), sunt mereu altele.

Toamna asta, Ștefan Varga - maestrul bucătar nelipsit încă de la cea dintâi ediție - a gătit... Saramură de pui. Porții multe, ca pentru sărbători și festivaluri. Luați de val, am cerut și noi rețeta, tot pentru o sută de porții.

Ai trebuință de 100 de aripi de pui (dar la fel de bine poți folosi „ciocănele” de pui sau 10 pui întregi, porționați să iasă 100 de bucăți), 10 cepe mari (albe, de Buzău), 2 kg de ardei capia, 3 kg de roșii, 1 kg de morcov, 1 kg de țelină, 10-12 căpățâni de usturoi, 4-5 ardei iuți, ulei, o carafă de vin, sare, piper, cimbru.

Ceapa se coace întreagă pe grătar. La fel ardeii, care se vor despielița și curăța de semințe și codițe. În ceaun, torni ulei și-n el pui să se călească morcovul și țelina, tăiate julienne. Cum s-au înmuiat nițet, torni puțină apă, să-nceapă a forfoti. Adaugi și sare.

Aripile de pui le frigi pe grătar - doar cât să se rumenească și să prindă o crustă. Și să-și „asume” gustul de arsură, de grătar...

În ceaunul pus pe pirostrii, deasupra focului, adaugi ceapa - tăiată grosier - și ardeii - așijderea. Se mai lasă puțintel să fiarbă - cu focul iute! - după care azvârli în ceaun aripile de pui, rumenite. Înmulțești sosul cu o carafă de vin, mai pui sare, piper măcinat și cimbru, iar când ți se pare că s-a gătat de fiert, adaugi și-un castron de usturoi pisat. Și vreo 4-5 ardei iuți, să aducă o notă de... picanterie saramurii de aripi din ceaun.

Secretul acestei saramuri este să se facă totul la foc puternic. Iute. Nici să nu-ți dai seama când ai făcut-o!

La masă, aduci cu mămăligă. Fierbinte, galbenă și-un pic mai aspră (din mălaiul pe care tocmai l-ai adus de la moară).

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume