Ascultă Radio Antena Satelor Live

Saramură de pui (rețetă de 100 de porții, pentru praznice și festivaluri)

E deja o tradiție, la Berca, la Festivalul Cârnaților de Pleșcoi (organizat, de 8 ani, la Casa Matei), ca să se adune bucătarii și să gătească la ceaun. Câte o sută de porții o dată, să mulțumească publicul... pofticios și să dea seama de bunătățile locului.

04 Octombrie 2015, 07:28

Și fiindcă din cârnații de oaie (cu carne presărată), specifici acelui loc dintre dealurile buzoiene, nu prea se cade să faci fierturi la ceaun - ei sunt buni așa: fripți pe grătar, cu pită sau cu mămăligă și cu un păhărel de vin zurliu ori cu must abia-năsprit - bucatele din largle recipiente, în care se învârte cu linguroaie și din care se ia cu polonice uriașe (ca toate gesturile să fie ample și cu spor), sunt mereu altele.

Toamna asta, Ștefan Varga - maestrul bucătar nelipsit încă de la cea dintâi ediție - a gătit... Saramură de pui. Porții multe, ca pentru sărbători și festivaluri. Luați de val, am cerut și noi rețeta, tot pentru o sută de porții.

Ai trebuință de 100 de aripi de pui (dar la fel de bine poți folosi „ciocănele” de pui sau 10 pui întregi, porționați să iasă 100 de bucăți), 10 cepe mari (albe, de Buzău), 2 kg de ardei capia, 3 kg de roșii, 1 kg de morcov, 1 kg de țelină, 10-12 căpățâni de usturoi, 4-5 ardei iuți, ulei, o carafă de vin, sare, piper, cimbru.

Ceapa se coace întreagă pe grătar. La fel ardeii, care se vor despielița și curăța de semințe și codițe. În ceaun, torni ulei și-n el pui să se călească morcovul și țelina, tăiate julienne. Cum s-au înmuiat nițet, torni puțină apă, să-nceapă a forfoti. Adaugi și sare.

Aripile de pui le frigi pe grătar - doar cât să se rumenească și să prindă o crustă. Și să-și „asume” gustul de arsură, de grătar...

În ceaunul pus pe pirostrii, deasupra focului, adaugi ceapa - tăiată grosier - și ardeii - așijderea. Se mai lasă puțintel să fiarbă - cu focul iute! - după care azvârli în ceaun aripile de pui, rumenite. Înmulțești sosul cu o carafă de vin, mai pui sare, piper măcinat și cimbru, iar când ți se pare că s-a gătat de fiert, adaugi și-un castron de usturoi pisat. Și vreo 4-5 ardei iuți, să aducă o notă de... picanterie saramurii de aripi din ceaun.

Secretul acestei saramuri este să se facă totul la foc puternic. Iute. Nici să nu-ți dai seama când ai făcut-o!

La masă, aduci cu mămăligă. Fierbinte, galbenă și-un pic mai aspră (din mălaiul pe care tocmai l-ai adus de la moară).

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei