Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sârbușcă sau dresală cu chișleag (rețete românești pe gustul tău)

Despe moldoveni se spune că ar pune lapte și-n varză acră. Lapte, nu, dar smântână sau chișleag, da. Mai ales dacă varza aia acră este perpelită nițel în ulei, cu niscaiva condimente deasupra și cu ceapă roșie tăiată mărunțel.

03 Decembrie 2015, 08:29

Dar dacă ai lapte acru sau chișleag, atunci poți zce că toată gastronomia „Bot'șenilor” îți stă la degetul mic, cu condiția să cunoști și rețetele tușei Eugenia din Hăvârna.

Chișleagul se face numai în oală de lut roșu, înaltă și pântecoasă. Se toarnă acolo laptele crud și se lasă la cald o zi și o noapte. Pe vremuri, se urca în pod, că acolo urca și toată căldura casei, în vreme ce-n beci rămânea răcoreala. Când începe a se prinde, oalele se smântânesc (și vom vedea că de smântâna asta dulce avem nevoie în rețetă. Ce rămâne, e chișleagul, care se poate bea așa ori din el se face brânza dulce. Se încălzește puțin chișleagul, se pune apoi într-o strecurătoare (cu o pânză curată de inișor în ea) și se lasă la scurs. Deasupra se alege brânza, dedesubt, zerul, de care iar vom avea trebuință. Dar cum se prepară rețeta de sârbușcă (sau dresală, icându-i așa fiindcă e dreasă cu smântână).

Ai trebuință de: doi litri de zer, smântână dulce, o ceapa, un morcov, două linguri cu mălai, 500 g cartofi, sare.

Ceapa si morcovul se taie marunt si se pun la fiert intr-un litru de apa. Apoi se adauga cartofii taiati imbucaturi. Dupa o jumatate de ora se pun zerul, malaiul cernut ploaie si sarea. Se lasa vreo jumatate de ora la fiert. Se mai poate pune smantana sa se indeseasca. Se serveste calda cu mamaliguta.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume