Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu nuci, în cuiburi

O rețetă de sarmale cum puține ai să mai afli în întinsul României: e cu nuci, e „în cuib” și e de post.

Sarmale cu nuci, în cuiburi
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 10 Decembrie 2024, 00:55

V-am promis deunazi cateva retete de sarmale de post. Si cum nu-mi sta in fire sa va las mult sa asteptati, va pun chiar acum dinainte bucatele promise. Ma rog, nu chiar bucatele, ci amintirea lor...

Una dintre retete am cules-o din sudul tarii, de la Fartatesti, nu departe de dealurile cele cu vie roditoare ale Dragasanilor. Sarmale cu nuci, asa cum numai mama Maria mai stie sa faca. Sarmale cu nuci in cuiburi, fierte in sos de rosii cu vin. Va spun dinainte ca reteta nu are cantitati exacte, fiindca mama Maria are o vorba: "Pui dupa cum te lasa inima...". Ceva-ceva repere tot va dau. Mai intai iei doua cepe potrivite si le toci marunt, le calesti in ulei (cam jumatate de pahar), adaugand si o cana cu orez. Dupa vreun sfert de ceas, in care ai tot adaugat cate o lingura cu suc de rosii indoit cu apa - din cel pregatit pe la inceputul toamnei si pastrat in camara - , dai cratita cateva clipe la o parte. Doi morcovi mai maricei ii dai pe razatoarea mica, ii amesteci cu o cana si jumatate cu nuca macinata, condimentezi cu sare si piper si le rastorni in cratita, pe care o asezi din nou pe foc. Torni deasupra un pahar mare cu vin si lasi sa clocoteasca la foc molcom pana ce scade zeama si umplutura se face cat de consistenta o doresti. Lasi sa se racoreasca si-n vremea asta desfaci o varza murata, o lasi sa se limpezeasca si tai foile potrivit de mari. Adica... potrivit de mici. Asta pentru ca tot rostul e sa faci sarmalute subtiri cum e degetul. Dupa ce le-ai gatat pe toate de rotit, iei cate patru din sarmalele astea mici si le infasori intr-o frunza mai mare de varza. E ceea ce se cheama: sarmale in cuiburi. Toci cotoarele verzei si toate resturile foilor si le presari pe fundul oalei. Asezi cuiburile de sarmale unul cate unul, pui si-o crenguta de cimbru, acoperi cu frunze de varza, dupa care intr-un castron amesteci trei-patru linguri cu suc de rosii, o jumatate de pahar cu vin, cateva boabe de piper, un praf de sare si versi lichidul peste sarmale. Completezi cu apa, cat e nevoie, si lasi pe foc vreo jumatate de ceas, dupa care treci cratita la cuptor, unde-o lasi la foc molcom doua-trei ore... Am intrebat-o pe mama Maria daca reteta e de-acolo, de la Fartatesti. "D-apoi, nu e chiar de pe-aici", mi-a raspuns. "Am luat-o si eu de la o cumnata, care o stie de la cineva de la Tismana. Dar de 30 de ani de cand o tot fac eu la Fartatesti, poti sa spui si ca e de aici..."

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume