Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin faptul că nu conţine colesterol şi este mai uşor digerabilă, decât cea de porc, de vită sau de... gâscă.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 23 Decembrie 2024, 13:44

Primul pas pentru realizarea sarmalelor este să tocăm carnea de curcan, ca şi ceapa.

Mai departe, rețeta o aflați în cele ce urmează:

Ai trebuință de: o varză, oțet, sare, un piept de curcan, două cepe, doi ardei grași, 80 g orez, o legătură de mărar, piper.

Cum se procedează. Se ia o varză potrivită, se curăță de cotor și se opărește în apă cu sare și cu oțet. Apoi se desfac frunzele și se curăță de partea groasă.

Pieptul de curcan se toacă, se amestecă bine cu puțin orez, se adaugă două cepe tocate, doi ardei grași tăiați mărunt, o legătură de mărar și un pic de orez. Se condimentează cu mai multe feluri de piper și se sărează după gust.

Cu această compoziție se umplu foile de varză. Se așază într-o oală și se fierb în zeama de varză, la foc mic. Se servesc cu smântână și mămăliguță.

- rețetă culeasă din satul Teșila, Prahova și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul 2007.

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume
Reteta zilei 16 Decembrie 2024, 14:59

Șnițele false... de legume

Din legumele adunate în cămară - pentru perioada iernii sau, după caz, pentru postul Crăciunului - puteți pregăti o rețetă...

Șnițele false... de legume