Sarmale în chiup negru, după rețeta lui Ionel de la Rediu
Dintre toate rețetele pe care le-am învățat cutreierând țara-n lung și-n lat, azi am ales-o pe cea dintr-un sătuc de la marginea Ieșilor: Rediu. Sarmale fierte în chiup de pământ negru, după toate canoanele bucătăriei moldovenești.
06 Februarie 2018, 22:39
Rețeta am primit-o de la dna Ecaterina Ursache, prin intermdiul fiului dumisale, ascultător fidel al Antenei Satelor, cunoscut și sub numele de Ionel de la Rediu. Considerând că, din când în când, trebui și să „întorci” darul pe care l-ai primit - de data asta este vorba despre rețetele noastre de fiecare zi, dumnealor ne-au dăruit „metodul” de preparare al acestui fel de mâncare foarte răspândit printre români. Dar știut e că sarmalele nu se fac în două case la fel, atât de multe rețete există!
Pentru sarmalele acestea ai trebuință de carne de vacă și de porc, pe care o macini bine – cu satârul sau cu mașina de tocat.
Ca să le faci… moldovenește, vei folosi crupe de porumb și nu orez. Și mai ai trebuință de ceapă, cimbru, piper negru și sare, după gust. Și mai adaugi în ele nucă din toamna asta, zdrobită-n chiuă cu chisălogul. De-nvelit, la vremea asta din an, le-nvelești în foi de varză murată.
Cât despre chiupul de pământ negru, ar trebui să știți că nu-i bucovinea, de Marginea, ci e de-acolo, din Ieși, de la Poiana Deleni, centru arhaic de olărit al zonei.
Și-n acest chiup negru, pui dumneata un pat de șorici și foi de varză, și-apoi sarmalele (da vezi să nu fie mari cât pumnul, ci mai mărunțele) și-apoi pui vasul la cuptor sau în rolă, să fiarbă pe-ndelete.