Ascultă Radio Antena Satelor Live

Scordolea - rețeta lui Radu Anton Roman (rețete românești pe gustul tău)

„Un sos balcanic” - îl numește Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria bucatelor românești: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, și doar la Galați și la Brăila, unde racii și grecii încă se mai întâlnesc în număr corespunzător”.

12 Aprilie 2016, 01:52

În cartea lui „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia), Radu Anton Roman dă astfel rețeta:

Ai trebuință de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzelă mică, un pahar de ulei, 1-3 linguri de oțet (după gust), sare, piper (tot după gust), 6 căței de usturoi (vreți mai tare? puneți o căpățână întreagă).

Se înmoaie pâine-n apă rece, se stoarce. Se pisează usturoi. Se macină nucile. Se freacă toate împreună cu ulei, oțet, sare și piper până se fac pastă.

În primul rând, dacă racii se potrivesc cu sosul ăsta și cu Aligote-ul alb, parfumat, sec, de Sudiți, nici crapul mare de Strachina (care n-are niciodată gust de nămol, ci de iarbă uscată) sucit în mălai și prăjit până se-nroșește, nu se ferește de scordolea.

Ei, și cu vorba asta, vă-mbii și eu la masă.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume