Ascultă Radio Antena Satelor Live

Șnițele false... de legume

Din legumele adunate în cămară - pentru perioada iernii sau, după caz, pentru postul Crăciunului - puteți pregăti o rețetă deosebită de „șnițele false”, nimic altceva decât chiftele de legume, în formă de șnițele.

Articol de Simona Lazăr, 16 Decembrie 2024, 14:59

Ingrediente: 80 g țelină, 80 g morcov, 80 g castraveți (și/sau dovlecei), 150 g varză albă dulce, 100 g gulii, un ou, 20 g gris, 20 g făină, 40 ml lapte dulce; unt sau ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: Rădăcinoasele (morcov, țelină) le spălați, le curățați și le dați pe răzătoarea de zarzavat, după care, într-o tigaie, le înăbușiți cu puțin unt (10 g) și puțină apă. Lăsați pe foc până scade apa. Varza și guliile le tăiați „tăiței” (sau se dau prin spiraler, pe funcția pentru tăiței de legume) și le fierbeți înăbușit în altă cratiță, împreună cu laptele, apoi amestecați bine cu zarzavatul deja înmuiat pe foc. Adăugați castraveții dați pe răzătoarea mică (se pot folosi și dovlecei, în combinație cu castraveții, sau numai dovlecei), grisul și oul. Amestecați bine cu o spatulă, iar din compoziția obținută faceți turtițe de forma și dimensiunea unui șnițel, pe care le dați prin făina rămasă și le prăjiți în tigaie, în ulei sau unt. Dacă vreți să iasă mai dietetice, puneți o foaie decopt în tavă, așezați „șnițelele” de legume și dați la cuptor pentru 20-25 minute (întoarceți-le o dată de pe o parte pe cealaltă).

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume