Spată de miel umplută (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Nu degeaba îi va fi zicând cărţii aceleia de acum un veac şi-o clipă aşa: Regina bucătăriei. Că şi reţetele din ea, chit că-s neaoşe, româneşti - ţărăneşti sau de la mahala - te fac să te simţi ca un rege, la masă.
08 Aprilie 2017, 12:46
Iată bunăoară, mâncarea asta care, la anul 1888, tare se mai gătea. Şi se mai mânca. Şi era cerută, să fie podoabă şi fală prânzurilor dichisite de târgoveţi (încă-şi aduceau aminte că în zorii aceluiaşi secol numele lor încă mai mirosea a... oaie)! Spată de miel umplută!
Ca să o pregăteşti - zice autorul (anonim, pe copertă, dar pe care istoricul gastronom din mine l-a dibuit a fi nimeni altul decât Constantin Bacalbaşa - "Ia o spată, scoate-i binişor osul, ia niţel din carne fără ca să strici pielea; toacă această carne cu niţică slănină, cu puţin usturoi, cu pătrunjel, sare, piper şi cuişoare pisate, cu puţin miez de franzelă muiată în lapte; pune totul pe foc, lasă niţel să dănţuiască, apoi amestecă două ouă întrgi şi două linguriţe de rom; scoate de la foc şi umple spata, coase-o, pune-o pe foc cu ceapă şi cu unt.
Când va fi rumenită, toarnă peste ea un pahar de vin bun alb, cald, zeamă de carne sau apă; presară sare şi pune să fiarbă la cuptor. Când carnea va fi fiartă, scoate-o pe taler, taie-o felii şi toarnă peste ea sosul strecurat prin sită.
Se poate servi cu sos picant."
Reteta asta e numai buna de notat și de ținut minte pentru zilele sfinte de Pasti ce or să vină...