Ascultă Radio Antena Satelor Live

Spată de miel umplută (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Nu degeaba îi va fi zicând cărţii aceleia de acum un veac şi-o clipă aşa: Regina bucătăriei. Că şi reţetele din ea, chit că-s neaoşe, româneşti - ţărăneşti sau de la mahala - te fac să te simţi ca un rege, la masă.

08 Aprilie 2017, 12:46

Iată bunăoară, mâncarea asta care, la anul 1888, tare se mai gătea. Şi se mai mânca. Şi era cerută, să fie podoabă şi fală prânzurilor dichisite de târgoveţi (încă-şi aduceau aminte că în zorii aceluiaşi secol numele lor încă mai mirosea a... oaie)! Spată de miel umplută!

Ca să o pregăteşti - zice autorul (anonim, pe copertă, dar pe care istoricul gastronom din mine l-a dibuit a fi nimeni altul decât Constantin Bacalbaşa - "Ia o spată, scoate-i binişor osul, ia niţel din carne fără ca să strici pielea; toacă această carne cu niţică slănină, cu puţin usturoi, cu pătrunjel, sare, piper şi cuişoare pisate, cu puţin miez de franzelă muiată în lapte; pune totul pe foc, lasă niţel să dănţuiască, apoi amestecă două ouă întrgi şi două linguriţe de rom; scoate de la foc şi umple spata, coase-o, pune-o pe foc cu ceapă şi cu unt.
Când va fi rumenită, toarnă peste ea un pahar de vin bun alb, cald, zeamă de carne sau apă; presară sare şi pune să fiarbă la cuptor. Când carnea va fi fiartă, scoate-o pe taler, taie-o felii şi toarnă peste ea sosul strecurat prin sită.
Se poate servi cu sos picant."

Reteta asta e numai buna de notat și de ținut minte pentru zilele sfinte de Pasti ce or să vină...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei