Știucă în sos de vin (rețetă pentru Schimbarea la față)
Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. În mijlocul curții, cu mustățile muiate în câteva picături de țuică, bărbatul ne spune cum e cu ziua aceasta de 6 august.
06 August 2015, 05:02
"Apoi, din ziua de Probejenie - ori Schimbarea la față, nimic nu mai rămâne cum o fost. Începe a se face toamnă". O pală de vânt îi zvârle în față o frunză îngălbenită, iar omul o prinde și-o răsucește între degete. "Pădurea își schimbă culorile, florile prind să miroasă a umed, iar iarba... iarba de-acu' nu mai crește...".
Hotarul dintre vară și toamnă e-al berzelor ce se pregătesc "de ducă". Da'n Postul Sântei Mării 6 august e și zi de "dezlegare" la pește.
Cu ani în urmă, cât trăia Tușa Maria, ea era stăpână între oale și cratițe. Dar peștele, la ceas de sărbatoare, tot Moș Lucaci îl gătea. Azi ne dezvăluie rețeta de știucă în sos de vin.
Cu mână sigură, curăță solzii. Știuca rânjește - cu dinții-capcană, gata să prindă un deget. Dar bătrânul n-o ia în seamă. Cu o lovitură de cuțit îndepărtează capul de trup. Îl curăță de cele rele dinăuntru. Scoate apoi cu grijă șira spinării, dar fara sa despice cu totul stiuca in doua. In tava, dintai pune bete de brad, deasupra peste si iarasi doua scandurele de rasinoase. Adauga, taiate marunt, doua cepe, trei ciuperci albe, ulei, dafin, ienibahar, piper si sare. Pe din doua: vin alb si apa - cat sa se acopere totul. Fierbe stiuca la foc mic, sub capac, pana carnea ei se patrunde, apoi e scoasa pe o farfurie, sa se raceasca. Mos Lucaci scoate si scandurelele de brad, dar sosul inca-l mai lasa pe flacara, sa scada. Un ultim dichis: o lingurita de mustar. Sub soarele fierbinte, mancam fara vorba, "muti ca pestele" de-atare minune.