Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă-cremă de mazăre (o rețetă plină de vitamine)

Ce poate fi mai plăcut decăt să intraţi in casă, după ce aţi străbătut prin pfrig lungul drum către casă, să vă aşezaţi la masă şi să savuraţi o supă aburindă, gustoasă şi sănătoasă?

07 Decembrie 2016, 09:58

Iar dacă este şi o supă cremoasă din legume, colorată in fel şi chip, alături de păine crocantă rumenită in cuptor, cu siguranţă că nu veţi spune nu. Pot fi folosite legumele aflate in frigider, chiar şi cele conservate sau congelate. Se poate savura şi la cină, din cel puţin două motive: veţi avea timp să o măncaţi incetul cu incetul, savurănd fiecare picătură şi, nu in ultimul rănd, este uşoară, hrănitoare şi plină de vitamine.In primul rănd, pentru a avea mai puţine calorii, puteţi folosi in loc de unt ulei de măsline.

Dacă legumele incep să se prăjească prea tare şi capătă culoarea maronie, turnaţi căţiva stropi de apă caldă sau supă. Pentru mai multe fibre, adăugaţi in oală orez, fasole, mazăre, orz sau cereale integrale. Dacă folosiţi verdeaţă proaspătă, presăraţi-o in supă abia la sfărşit, ca să-şi păstreze intactă aroma. Dacă este uscată, folosiţi-o incă de la inceput, ca să aibă timp să-şi imprăştie aroma.

Supă-cremă de mazăre

Ai nevoie de: 200 g mazăre, o jumătate de ţelină, o ceapă, un morcov, 200 g cartofi, o jumătate de legătură de pătrunjel, 250 ml smăntănă (facultativ), sare, ulei de măsline, crutoane.

Se incinge uleiul de măsline intr-o oală şi se călesc ceapa, morcovul, cartofii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se adaugă boabele de mazăre şi se acoperă cu apă. Cănd legumele s-au inmuiat, se mixează cu un blender şi se adaugă smăntănă. Se amestecă foarte bine, apoi se condimentează cu sare şi piper. Se serveşte caldă, cu pătrunjel şi crutoane. Pentru un plus de aromă, se pot folosi şi felii de păine prăjită in cuptor, unse cu unt sau cu usturoi. In perioada postului, smăntăna se poate inlocui cu zeama in care au fiert legumele.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume