Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de măcriș cu afumătură, ca în Ardeal

Au intrat în istoria gastronomiei mondiale sub numele de „frații Troisgros”, deși este impropriu spus așa, fiind vorba despre patru bucătari celebri din trei generații diferite ale aceleiași familii de foști podgoreni din Roanne, Franța, și despre... un pumn de stele Michelin.

15 Iulie 2016, 06:37

Îi amintesc în rubrica de față, una despre bucătăria românească, datorită pasiunii lor de a găti cu măcriș. Oseille... Plăntuță acrișoară, cu frunze în formă de inimă.

Bunicul Troisgros transforma primul vechile rețete de familie, făcând din măcriș o vedetă culinară în toată regula. Fiii i-au dus opera mai departe, iar nepotul i-a desăvârșit-o. Mă întreb adeseori, când dau în gastronomia noastră peste câte un ingredient dintr-acesta select, azi, în bucătăria internațională, dar care trebuie să fi avut, de asemenea, origini modeste, ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut noi clipa de geniu...?

Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Ce bucătar român s-ar încumeta să o ridice pe culmile gloriei? Amestecul straniu de gusturi, ingredientul rarisim (azi), mai ales în asemenea cantitate, toate ar putea să-i marcheze unicitatea.

Ai trebuință, deci, de o jumătate de kilogram de ciolan de porc afumat (nu prea gras), o jumătate de kilogram de măcriș, 3-4 linguri de orez (spălat și scurs bine), 2-3 linguri de smântână dulce, sare (după gust).

Ciolanul se spală (se răzuie părul, dacă e cazul, dar gospodinele din Ardeal nu l-ar fi pus la afumat „nebărbierit”), se taie în bucăți (cât mai aproape de os) și se pune la fiert în doi litri de apă rece. Când carnea este aproape fiartă, se desprinde de pe os (care se va scoate din oală, cu tot cu zgârciurile lui de la capăt) și se adaugă măcrișul, spălat și tăiat (nu prea mărunt) și orezul. Se mai lasă să fiarbă un sfert de ceas. Dacă e nevoie, se potrivește de sare. Smântâna se încălzește separat, apoi se toarnă peste supă. (Și mai plăcutăă la gust este dacă se adaugă direct în castroanele de supă, când se aduce la masă).

- rețetă culeasă de Simona Lazăr

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei