Supă de pui cu tăiței (pentru Lăsata Secului)
Maine incepe postul cel mare al Craciunulu. insa inainte de intrarea in aceasta perioada de pregatire sufleteasca si trupeasca, toţi crestinii se bucura de Lasatul secului, ultima zi in care se mai poate manca din belsug.
14 Noiembrie 2016, 06:02
In aceasta seara are loc un adevarat pelerinaj in cadrul caruia finii merg la nasi, copiii casatoriţi la parinţi, nepoţii la unchi si matusi, cerandu-se iertare pentru eventualele neinţelegeri ivite pe parcursul anului. Cei care vin aduc daruri si sunt invitaţi in casa, unde li se pune masa. Se incing discuţii si vechile suparari sunt uitate, pentru ca nu este bine sa intri in Postul Craciunului suparat.
Tradiţia indeamna ca Lasatul Secului sa se petreaca in familie. La masa se strang rudele apropiate si prietenii si se desfata cu mancaruri alese: ciorbe, fripturi, placinte si vin. Sarbatoarea se ţine ca aparare de boli, lovituri, protejarea holdelor de grindina etc. De Lasatul Secului se fac numeroase acte rituale, obiceiuri si practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii si renasterii timpului. Astfel, usile, porţile si ferestrele sunt unse cu usturoi, spiritele rele sunt alungate prin zgomote si impuscaturi, pasarile salbatice sunt hranite cu resturile ramase de la ospaţul de lasatul secului, pentru a nu strica recoltele urmatoare, vasele din casa sunt intoarse cu gura in jos, pentru a nu intra in ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii dupa pieptul gainii taiate. Daca pieptul era gras, iarna urma sa fie grea, iar daca era subţire, era usoara si vara manoasa.
Iata și ultima reteta de frupt a toamnei: Supa de pui cu tăiţei
Ai nevoie de un pachet ciocanele de pui, doi ardei grasi, doua cepe, un morcov, o felie de ţelina, o radacina de patrunjel, 3 linguri cu ulei, un ou, 250 g faina, doua rosii, o legatura de marar, o legatura de patrunjel, sare, piper.
Oul se amesteca bine cu puţina sare si faina pana se obţine un aluat nelipicios. Se lasa sa se odihneasca zece minute, apoi se intinde o foaie subţire, se ruleaza, se taie taiţei subţiri si se presara pe masa ca sa nu se lipeasca. Ceapa se taie pestisori. Morcovul, ţelina si radacina de patrunjel se taie cubuleţe. Ardeii grasi se taie julien. Se incinge uleiul intr-o cratiţa, se pun legumele, se calesc cinci minute, apoi se toarna totul intr-o oala in care fierb doi litri de apa. Se fierb 15 minute, se adauga ciocanelele si se continua fierberea. Se aduna spuma formata, se condimenteaza si cand carnea de pui este aproape fiarta se adauga taiţeii si rosiile date pe razatoare. Se condimenteaza daca mai este nevoie, se fierb inca 15 minute, se presara verdeaţa proaspat tocata si se serveste.