Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
La inceputul secolului XX si in special in perioada interbelica, bucataria romaneasca era in pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistand cu cele franţuzesti, spaniole, italiene, germane sau slave. Iar toata aceasta combinaţie naucitoare de ingrediente si gusturi micsora vazand cu ochii distanţa dintre o Romanie aflata in spaţiul balcanic si o alta gata sa accepte rafinamentul si luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit si care s-a gustat copios.
22 Noiembrie 2022, 15:59
Constantin Bacalbasa, un fin cunoscator al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar romanesc, surprinzand pentru curiosul cititor modern, reţete si tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaose sau imprumutate. Capitolul despre supe (la aceasta categorie sunt incluse nu doar supele, ci si ciorbele, borsurile sau consomeurile) face clar distincţia intre "zestrea culinara" romaneasca si cea straina. Multe dintre reţetele tradiţionale romanesti prezente in volumul "Dictatura gastronomica" au disparut insa de ceva timp din reţetarul gospodinelor, astfel incat chiar si numai simpla lecturare a acestora reprezinta o reintregire a peisajului gastronomic interbelic.
Iata și rețeta pe care v-o propun azi, adunata in cartea sa de jurnalistul mancau:
Supă gospodărească - rețeta
Taie marunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapa, 50 g de varza. Sa se topeasca 100 g de unt. in alta parte vei fi fiert 200 g de fasole alba, muiata din ajun; umple legumele cu doi litri si jumatate din apa in care a fiert fasolea. Sa fiarba o ora si jumatate, pe colţul masinii. Leaga cu 200 g de smantana dubla si 80 g de unt. in momentul servirii, adaugi fasolea si patrunjel sau asmaţui tocat.