Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

La inceputul secolului XX si in special in perioada interbelica, bucataria romaneasca era in pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistand cu cele franţuzesti, spaniole, italiene, germane sau slave. Iar toata aceasta combinaţie naucitoare de ingrediente si gusturi micsora vazand cu ochii distanţa dintre o Romanie aflata in spaţiul balcanic si o alta gata sa accepte rafinamentul si luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit si care s-a gustat copios.

22 Noiembrie 2022, 15:59

Constantin Bacalbasa, un fin cunoscator al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar romanesc, surprinzand pentru curiosul cititor modern, reţete si tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaose sau imprumutate. Capitolul despre supe (la aceasta categorie sunt incluse nu doar supele, ci si ciorbele, borsurile sau consomeurile) face clar distincţia intre "zestrea culinara" romaneasca si cea straina. Multe dintre reţetele tradiţionale romanesti prezente in volumul "Dictatura gastronomica" au disparut insa de ceva timp din reţetarul gospodinelor, astfel incat chiar si numai simpla lecturare a acestora reprezinta o reintregire a peisajului gastronomic interbelic.
Iata și rețeta pe care v-o propun azi, adunata in cartea sa de jurnalistul mancau:

Supă gospodărească - rețeta

Taie marunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapa, 50 g de varza. Sa se topeasca 100 g de unt. in alta parte vei fi fiert 200 g de fasole alba, muiata din ajun; umple legumele cu doi litri si jumatate din apa in care a fiert fasolea. Sa fiarba o ora si jumatate, pe colţul masinii. Leaga cu 200 g de smantana dubla si 80 g de unt. in momentul servirii, adaugi fasolea si patrunjel sau asmaţui tocat.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei