Tărhană de urzici pentru Marțea Trăsnetelor (rețete românești pe gustul tău)
Iată-ne și în cea de a două zi din Săptămâna Curată, cea în care Postul Paștilor intră abrupt în existența noastră, cu restricții importante și nu doar în plan culinar. Astăzi este, dacă nu știați deja, Marțea Trăsnetelor, o zi deosebit de periculoasă.
15 Martie 2016, 10:51
Mai este numită și Marțea Sântoaderului, pentru că începând de atunci, timp de 9 zile, se țin Caii lui Sântoder, divinități malefice despre caare se spune că sunt pe jumătate oameni și pe jumătate cai și care îi pedepsesc pe cei care nu țin sărbătoarea.
Rolul lor este de a purifica timpul și spațiul. Se spune că acela care va purta haine țesute ori cusute în Marțea Sântoaderului, va fi trăznit. La fel, acela care va lucra la câmp. Pentru a contracara pericolele acesei zile, se prepară fiertură de urzici, despre care se spune că întărește organismul. Din urzici se pregătește și rețeta de azi.
Ai trebuință de: tărhană din 500 g de făină, două mâini de urzici uscate, o lingură de pastă de tomate, un morcov, o ceapă, sare, piper, mujdei de usturoi.
Cum se procedează: Toamna, înainte de căderea primei brume, urzica, mai ales dacă a fost o dată secerată în iulie, face sfârcuri noi. Adică lujeri. Atunci se culeg cele patru frunze din vârf și, după ce le-ai spălat în trei ape, se pun la usct pe cuptor. Se va obține un fân ușor și închis la culoare. Aceste urzici, păstrate în sac de pânză rară, sunt tămăduitoare și de folos pe gerul iernii.
Se pun două mâini bune de urzici într-o oală adâncă, se toarnă apă clocotită peste ele cât să le cuprindă și se lasă acoperite cam un ceas. Apoi se pun la fiert, se mai adaugă pastă de tomte, o ceapă rasă, puțin morcov ras, sare, piper.
Se toarnă fiertura peste tărhană (un fel de paste despre care se crede că se pregăteau și-n vremea dacilor) și se drege u mujdei proaspăt. Se mănâncă cu mămăligă.
- rețetă din Glimboca, județul Caraș-Severin, aflată de la Uica Mihai și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.