Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tartă cu mere dulci, de Sânpetru

Credința populară spune că Sfântul Petru e mâna dreaptă a lui Dumnezeu. Sfântul Petru stă cu Sfântul Pavel în lună. Sfântul Petru de-a dreapta și Sfântul Pavel de-a stânga. și cum lumea din cer este văzută ca o copie a celei pământești,

29 Iunie 2018, 09:14

Sfântul Petru are în grijă atât cheile raiului, cât și pe cele ale curților dumnezeiești. În același timp, el are grijă să mărunțească piatra ca să nu vateme gospodăriile. De aceea, atunci când se aud tunetele, oamenii știu că Sfântul Petru fierbe piatra. Când el lovește din bici, acolo în înaltul cerului, sar scântei care se prefac în licurici. Dumnezeu îi lasă pe pământ ca să lumineze drumul celor care se rătăcesc prin păduri.

La Moșii de Sân-Petru, se obișnuiește să se dea de pomană colaci, lumânări aprinse, mere și colivă. Dacă până în această zi nici unei femei nu-i era îngăduit a mânca mere, pentru a nu face un mare păcat, de la Sânpetru ele au dezlegare. După această zi, femeile tinere pot mânca mere, cele bătrâne trebuind să aștepte până la Sfântul Ilie. Așa că în livezi merg gospodarii să bată merii. După ce sunt strânse în coșuri, sunt depozitate la răcoare. Tot acum se taie un pui de găină, iar după ce se aruncă se rostește așa: "Să fie pentru pagubă!".

Deoarece grâul trebuie să fie copt până la Sfântul Petru, 29 iunie este socotită a fi ziua în care se poate începe secerișul.

De gătit, azi gătim Tartă cu mere. Și-avem trebuință: 300 g făină, 150 g zahăr tos, 200 g unt, un kilogram mere, 100 g stafide, două ouă, o lămâie, o lingură de pudră de scorțișoară, un vârf de linguriță de sare, două pliculețe zahăr vanilinat, zahăr pudră.

Untul moale se amestecă bine cu jumătate din zahărul tos, sarea și ouăle. Se adaugă coaja rasă de lămâie, un sfert de pudră de scorțișoară și făina. Se frământă totul până rezultă un aluat omogen, se acoperă cu folie alimentară și se introduce la rece pentru 30 de minute. Merele se spală, se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun într-o cratiță împreună cu restul de zahăr tos, sucul de lămâie, stafidele și restul de pudră de scorțișoară. Se amestecă și se călesc la foc potrivit până scade sosul format. Se întinde aluatul într-o tavă unsă cu unt, se coace cinci minute și se pun deasupra merele călite reci. Se nivelează cu o lingură, se introduc în cuptorul încins și se coace la foc potrivit 35-45 de minute. Când s-a mai răcit, se scoate din tavă, se așază pe un platou și se presară de zahăr pudră.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume