Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul.

29 Mai 2018, 02:05

Pe Radu Anton Roman expansivul si generosul, caldul si primitorul, cu ce ar fi sa-l pomenesti mai bine daca nu cu o reteta dintr-ale sale?

Si daca, datorita imprejurarilor, mi-a fost dat de cateva ori ca maestrul, expertul gastronom sa fie oaspete la masa pregatita de mine (cerandu-mi grijuliu reteta unor gogosari la otet, umpluti cu struguri si fel de fel de alte fructe, intr-un an, ori detaliile prepararii unui tort fara blat, intr-un alt an), imi amintesc ca am avut prilejul sa mananc si eu la masa lui - intr-o toamna care-i aurise fereastra si facea curtea sa miroasa a strugure copt - o tocanita de hribi si manatarci, pe care abia ce le primise de la prieteni din nordul impadurit. O invitatie la un pranz restrans, cu sansa nesperata de a asista si la facerea bucatelor. N-am fost destul de vigilenta atunci sa notez reteta.

Si-apoi, de ce-as fi facut-o, cand mai fantastic era sa-i urmaresc miscarile "grijind" (dupa vorba-i) ciupercile cele daruite. Ma incumet, deci, sa citez aici reteta asa cum e notata ea in cartea sa (care-i facu sa prinda gust pentru bucatele romanesti si pe savantii gastronomi francezi).

"De la Piatra Neamt la Suceava, tocanita de hribi e ca santinela de la drapel si ca piatra kilometrica; fie iarna, fie vara, ea e acolo, la post, langa mamaliga care nici ea nu se opreste din aburit.

150 g unt / 1 ceasca smantana / 1 lingura faina / 1 kg ciuperci de padure (proaspete sau uscate) / verdeata: marar, patrunjel (daca nu-s verzi, uscate).

Ciupercile se grijesc si se toaca. / Ceapa se toaca si ea. / Se pun impreuna la calit in unt. / Se toaca si verdeata. / Cand ciupercile si-au lasat apa, se adauga verdeata, se picura-n cratita si un pahar cu apa, sare cata credeti si se lasa sa scada cat se poate. / Faina se desface in smantana si se pune peste tocanita la sfarsit, sa dea in clocot de cateva ori."

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: pixabay.com

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei