Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană de vițel, ca la Bran

Secretele rețetelor tradiționale brănene sunt în siguranță... la noi pe pagină. N-o să aflați decât voi, cititorii, cum se pregătește savuroasa „tocană de vițel”, așa, ca-n neamul Nicoletei Manea, din Șimon! Să-i fie zilele binecuvântate.

07 Ianuarie 2019, 22:00

Ca să ajungi la Șimon, în ținutul Branului, trebuie să alegi drumul care trece pe lângă Câmpulung Muscel. Și asta pentru că este flancat, pe de o parte și de alta, de copaci seculari, iar cu fiecare minut care trece, peisajul devine mereu altul.

Iar atunci cand, dupa o colina, se ridica spre cer zidurile Mausoleului de la Mateiasu, in ultimele zvacniri ale soarelui muribund, poti sa fii sigur ca ceea ce ti se va intampla mai departe nu are cum sa te dezamageasca.

Cu cat urci pe soseaua care serpuieste, de multe ori mult prea aproape de abisul ce se asterne la picioare, cu atat intunericul invaluie necrutator orizontul. Nici o lumina, nici un sunet.

Dar imediat ce treci pe dreapta de Cheile Gradistei, descoperi viata. Ai intrat in Simon. Daca pana nu demult Simon nu era decat o strada in Bran, astazi s-a transformat intr-o localitate in toata regula. Si nu orice fel de localitate. Un sat de oameni gospodari, un sat aruncat in valea dintre doua culmi muntoase: pe de o parte, Muntii Fagarasului, pe cealalta parte, Muntii Bucegi.

Fiecare casa de aici are in felul ei ceva aparte, caci fiecare gospodar ofera un exemplu de ospitalitate romaneasca.Dupa ce treci de un mic pod de lemn, pasesti in universul familiei Manea: casute cu unul sau doua etaje, leagane pentru copii, gratare cu foc ce mocneste plapand, bancute si jucarii pentru copii. Capul familiei lucreaza in lemn, cu placere si har. Sotia, Nicoleta Manea, e pasionata de bucatarit. Sotul ei este expertul pastramei de berbecut, al pastravului la gratar sau al cascavelei.

De fapt, fiecare familie din Bran pastreaza secretele acestor preparate traditionale din zona Branului. Cum ar fi si aceasta reteta de Tocana de vitel, care se prepara astfel.

Ai trebuinta de: carne de vitel, 300 g gogosari, 100 g ceapa, doua rosii, un ardei iute, doua oua, faina, ulei, sare.

Carnea taiata cubulete se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare. Se calesc legumele tocate intr-o tigaie cu ulei. Dupa ce carnea a fiert, se adauga peste legumele calite si se mai lasa la inabusit. Se bat doua oua si se amesteca bine cu faina, pana cand compozitia devine consistenta. Cu o lingura se ia din compozitie si se fierb galustile intr-un vas cu apa. Se pun apoi peste mancarea de carne si legume si se mai lasa cateva minute ca sa capete gust. Se serveste cu muraturi.

Din volumul „Rețete românești de peste an” de SIMONA LAZĂR

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei