Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocană grădinărească (rețeta bunicilor)

Dupa peregrinarile din ultima vreme, dupa ce am intrat in cateva gospodarii si am gustat din bucatele cele alese, preparate din rosii, ardei, ceapa, morcovi, vinete, bame, castraveti, dovlecei, usturoi si cate alte roade ale pamantului, mi s-a facut dor de tocana gradinareasca din satul dintre dealuri, unde am invatat sa gatesc.

16 Septembrie 2016, 08:46

Asa ca, fiind intr-o sfanta zi de vineri, n-am pregetat sa o prepar, asa cum o stiu de-acasa.

Mai intai, am copt pe tabla cativa ardei - si verzi, si rosii - , iar la urma am copt si unul iute, chit ca fumul usturator mi-a adus lacrimi in ochi. I-am pus intr-un vas cu capac, sa se inmoaie in aburul lor, si m-am ocupat de celelalte ingrediente. Am copt o vanata pe foc iute, sa-i ramana carnea alba. Am curatat-o de coaja, i-am pus un praf de sare si am lasat-o la scurs, pe un tocator de lemn, inclinat.

Vreo patru cepe le-am tocat marunt si le-am calit in ulei incins. Mi-am permis o derogare de la reteta veche, folosind de asta data ulei de masline. Intr-un alt vas am prajit patru rosii mari, descojite si taiate felii mai groase, langa care am pus si 5-6 catei de usturoi, in coaja.

Rosiile le-am intors usurel, sa nu se farame. 4-5 cartofi mai maricei au fost curatati de coaja si taiati cubulete, dupa care i-am calit putin in ulei, cat sa prinda un luciu usor. Am turnat peste ei ceapa, ardeii curatati si rupti in fasii, ardeiul iute, curatat si el de pielita si tocat, vanata coapta si taiata felii, iar la urma de tot usturoiul si rosiile, cu mare grija. O cana cu apa, o lingurita cu sare, o lingura cu zahar, un praf de piper si un paharel cu vin au completat mancarea de gustul careia mi-era dor.

Pe foc domol, cratita bolborosea, dar mie-mi parea ca imi spune povesti despre copilarie. Si cum sa nu ma fi gandit la asta, cand aroma tocanitei inundase bucataria! Din cand in cand, mai turnam putina apa fierbinte, pana ce cartofii s-au inmuiat. Abia atunci am dat focul iute, sa scada zeama.

Cand am tras cratita de pe foc, un ultim retus mai trebuia facut: o legatura zdravana de patrunjel, tocat marunt si aruncat in ploaie deasupra.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume