Tocăniță de vițel ca-n Bistra Mureșului (rețete românești pe gustul tău)
La Bistra Mureșului, în casa familiei Vlasa, din meniul dimineții nu lipsește niciodată tocănița de vițel cu mămăligă. E una dintre acele delicioase retete romanesti care se potrivește la orice oră din zi (acolo!).
16 Ianuarie 2016, 08:27
O explicație are bătrânul casei, tata Moșu, care zice că niciodată nu se știe ce treburi se ivesc peste zi, așa că e bine de dimineață să mănânci sănătos! Și nu puține erau zilele astea – mai ales mai demult, pe când acesta conducea și ansamblul ”Ghiocelul” al Școlii Generale din sat – ansamblu pe care îl duce mai departe azi azi fiu-su, Nelu Vlasa.
Ei, dar nu despre dansuri și cântece voiam să vă vorbesc, ci despre bucatele Rodicăi Vlasa din Bistra Mureșului și mai ales să vă dau rețeta acestei tocănițe… de mâncat la micul dejun.
Trebuință ai de trei cepe albe, un gogoșar, 800 g carne de vițel, sare, piper, doi-trei căței de usturoi, pătrunjel verde, ulei.
Cepele și gogoșarul se toacă mărunt, după care se călesc în puțin ulei. Carnea de vițel se toacă în cubulețe și se pune peste ceapa călită. Se adaugă sarea și piperul.
Când carnea este fiartă se pune usturoiul tocat mărunt. În cazul în care se renunță la usturoi, se poate adăuga, pentru gust, pătrunjel verde tocat mărunt.
Se servește cu mămăliguță și brânză.