Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocăniță de vițel ca-n Bistra Mureșului (rețete românești pe gustul tău)

La Bistra Mureșului, în casa familiei Vlasa, din meniul dimineții nu lipsește niciodată tocănița de vițel cu mămăligă. E una dintre acele delicioase retete romanesti care se potrivește la orice oră din zi (acolo!).

16 Ianuarie 2016, 08:27

O explicație are bătrânul casei, tata Moșu, care zice că niciodată nu se știe ce treburi se ivesc peste zi, așa că e bine de dimineață să mănânci sănătos! Și nu puține erau zilele astea – mai ales mai demult, pe când acesta conducea și ansamblul ”Ghiocelul” al Școlii Generale din sat – ansamblu pe care îl duce mai departe azi azi fiu-su, Nelu Vlasa.

Ei, dar nu despre dansuri și cântece voiam să vă vorbesc, ci despre bucatele Rodicăi Vlasa din Bistra Mureșului și mai ales să vă dau rețeta acestei tocănițe… de mâncat la micul dejun.

Trebuință ai de trei cepe albe, un gogoșar, 800 g carne de vițel, sare, piper, doi-trei căței de usturoi, pătrunjel verde, ulei.

Cepele și gogoșarul se toacă mărunt, după care se călesc în puțin ulei. Carnea de vițel se toacă în cubulețe și se pune peste ceapa călită. Se adaugă sarea și piperul.

Când carnea este fiartă se pune usturoiul tocat mărunt. În cazul în care se renunță la usturoi, se poate adăuga, pentru gust, pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servește cu mămăliguță și brânză.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume