Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocănița Sfintei Vineri (rețetă foarte veche)

Cica era o vreme pe cand si Dumnezeu-Tatal, si sfintii umblau pe pamant. Ba unii isi aveau casele, ia, langa ale noastre, pe ulita satului. stiai de ei ca-s sfinti numai pentru ca erau parca mai blajini de cat altii, mai sfatosi si mereu cu casa deschisa.

31 Martie 2017, 07:34

Cum era si Sfanta Vineri. Ia, o baba, acolo! Dar cu chipul bland si maini mangaioase, care aducea alinare durere si vindecare bolii. De la Sfanta Vineri au invatat, cica, femeile noastre a pregati reteta asta... tot in fiecare zi de... Vineri.

Ai trebuinta de: doua cepe, doi morcovi, doi ardei grasi, 3 rosii, o telina, 100 g arpagic, 150 g ciuperci, 3 cartofi, 100 g masline (facultativ), 60 g orez, 50 ml vin alb, 100 ml untdelemn, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.

Morcovii, telina si cartofii se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Ceapa se toaca marunt si se inabusa in untdelemnul incins, impreuna cu radacinoasele si cartofii. Cand au inceput sa se inmoaie, se opareste arpagicul (curatat si spalat) si se adauga in tigaie. Se mai pun ardeii, cubulete, si ciupercile - taiate felii sau cuburi mari. Dupa ce au fiert inabusit in zeama lasata de ciuperci (se adauga, la nevoie, putina apa calda sau supa de legume), se pune orezul si, daca se doreste, masline. Se completeaza cu apa calda sau supa de legume si se lasa la fiert inca 20 de minute.

Rosiile se opresc, se despieliteaza si se toaca marunte. Se pune totul intr-un vas termorezistent sau intr-o cratita (inclusiv vinul si rosiile) si se da la cuptor la foc mic sau in rola pentru inca un sfert de ceas.

Se scoate vasul, se asezoneaza cu patrunjel tocat si se serveste calda.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei