Tochitura moldovenească a Niculinei Măric
Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care sa nu stie sa o pregateasca. Secretul este sa se foloseasca si ceva afumatura pentru un gust mai dichisit.
22 Noiembrie 2022, 20:58
Intre ingrediente se afla 500 g carne de porc, 250 g carnati afumati, 250 g ficat de porc si doi rinichi de porc potriviti ca marime.
Inainte de a va zice cum se pregatește, sa o amintim aici pe gospodina de la care am aflat reteta. Și asta pentru ca mi-e tare draga dumneaei și nu obosesc sa o tot pomenesc, ori de cate ori mi se ofera prilejul. Acesta doamna minunata este Niculina Maric, soata pictorului naiv Ioan Maric, cel despre care nu obosesc sa spun ca este un Chagall al artei naive romanesti. De aproape o jumatate de secol ii este alaturi și, daca pictorul adora bucatele domniei sale și nimic nu are a-i reprosa, atunci inseamna ca tare gustoase trebuie sa fie. De-aceea, zic, se cuvine sa avem incredere și sa urmam intocmai indicatiile pentru aceasta...
Tochitura moldoveneasca a Niculinei Maric
Mai intai se curata si se spala toata carnea, iar rinichii se lasa in apa rece cu sare, ca sa se elimine sangele. Este o operațiune pe care e musai sa nu o sari!Se incinge untura intr-o cratita (se poate folosi si un ceaun, pentru ca este mai spornic) si se calesc toate bucatile de carne taiata bucatele.
Cand carnea este aproape gata se pun vreo 10 catei de usturoi, ca sa-i dea gust, apoi se presara sare si piper. Se mai lasa acolo, sa forfoteasca nitel. Se scoate carnea pe farfurii, iar deasupra fiecareia se pune cate un ou ochi si branza rasa din abundenta. Musai se asaza alaturi o mamaliga vartoasa. Dintr-aceea numai buna de tăiat cu ata, si o cana cu vin rosu rece.