Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toci cu smântână, ca-n Ținutul Neamțului (rețete românești pe gustul tău)

Toci - în Ținutul Neamțului. Tocinei - în Bucovina. Oricare le-ar fi numele - și oricare ar fi diferențele de rețetă - preparatul acesta aparține zonei montane a Carpaților Răsăriteni și ne așază pe o hartă a gusturilor autohtone cu o vechime de cel puțin trei secole.

25 Ianuarie 2016, 22:00

Din varietatea de retete romanesti ce poartă aceste nume, am ales astăzi una simplu de gătit, savuroasă și provocatoare pentru papilele gustative.

Pentru o porție zdravănă de „Toci cu smântână” ai trebuință de două kile de cartofi - pe care să-i speli, să-i cureți și să-i dai pe răzătoarea mare. Îți mai trebuie juma' de cană de făină de grâu, cernută, ca să se afâneze, două ouă și o jumătate de pahar de ulei sare și o cană mare și încă jumătate de smântână.

În cartofii rași, după cum am spus, se adaugă făina și jumătate din cantitatea de ulei. Se amestecă, pentru a se omogeniza bine, și se potrivește gustul de sare. Tăvi mari de plăcinte se ung cu ulei, se așază într-însele compoziția pe bază de cartofi și se dă în cuptorul încălzit dinainte, ca să se coacă. Se lasă până se rumenesc și fac crustă deasupra.

Imediat ce tocii au fost scoși din cuptor, se taie cu cuțitul pătrate sau romburi, se scot cu grijă pe farfurie câte două, se toarnă smântână deasupra și se aduce la masă.

Tocii cu smântână sunt, în Moldova, o gustare caldă, între masa de prânz și cină, așa, pe la ora ceaiului englezesc... Se mai aduc și atunci când ai musafiri, în loc de plăcinte sau sărățele ori de alte pregăteli delicioase. Se potrivesc cu un ciocan (adică un păhăruț) de țuică de prună ori cu un păhar de vin roșu și tare, ca să dezlege limbile pe înserat.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume