Toci sau tocinei de cartofi (rețetă din Carpații Orientali)
Toci - in Tinutul Neamtului. Tocinei - in Bucovina. Oricare le-ar fi numele - si oricare ar fi diferentele de reteta - preparatul acesta apartine zonei montane a Carpatilor Rasariteni si ne asaza pe o harta a gusturilor autohtone cu o vechime de cel putin trei secole.
22 Martie 2017, 10:43
Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.Citeste continuarea AICI.
Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.
Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.
In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.
Imediat ce tocii au fost scosi din cuptor, se taie cu cutitul patrate sau romburi, se scot cu grija pe farfurie cate doua, se toarna smantana deasupra si se aduce la masa.
Tocii cu smantana sunt, in Moldova, o gustare calda, intre masa de pranz si cina, asa, pe la ora ceaiului englezesc... Se mai aduc si atunci cand ai musafiri, in loc de placinte sau saratele ori de alte pregateli delicioase. Se potrivesc cu un ciocan (adica un paharut) de tuica de pruna ori cu un pahar de vin rosu si tare, ca sa dezlege limbile pe inserat.