Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tolstolob umplut (rețetă de la mănăstirea basarabeană Hârjăuca)

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am găsit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”!

01 Februarie 2015, 07:24

Pentru a-l pregăti, ai trebuință de: un crap fitofag, sare, piper, miez de pâine, lapte, unt, cartofi, lămâie, verdețuri (facultativ: miez de nucă)

Tolstolobul este, în Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregătirea lui este specială, pentru că trebui să scoți carnea fără a vătăma capul, pielea și coada. Pentru aceasta, peștele se curăță de solzi, se taie pe burtă și se jupoaie așa cum ai jupui un cârlan. Coloana vertebrală se taie de la cap și de la coadă.

Se scoate carnea, se curăță de pe oase și se dă prin mașina de tocat. Se adaugă ceapă prăjită și miez de pâine muiat în lapte. Se condimentează (sare, piper), se umple peștele, se coase pe burtă și se pune în tavă, pe o coală de pergament pentru gătit, unsă cu unt. Se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Dacă vrei să iasă mai sățios, adaugi în amestecul pentru umplutură și miez de nucă, zdrobit și rumenit în cuptor.

Se poate servi cu cartofi fierți, felii de lămâie și verdeață presărată deasupra și/sau miez de nucă zdrobit și rumenit.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Valentina Podgurschii, bucătăreasă la Mănăstirea Hârjăuca din Valea Ichelului, Basarabia.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei