Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turnedouri „Marele Voievod de Alba Iulia” (rețetă creată de bucătarul regal Iosif Strassman)

Nu sunt deloc puține rețetele pe care bucătarii Casei Regale a României le-au creat pornind de la evenimentele istorice sau în onoarea prinților și a regilor, fie că e vorba despre neamțul Edner, care gătea la Curtea de la București pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fie că-l amintim pe Iosif Strassman, cel din urmă gastronom regal.

08 Noiembrie 2016, 00:55

Cu 80 de ani în urmă, voind a-i face un dar Marelui Voievod de Alba Iulia, Alteța Sa Regală Principele Mihai - fost și viitor rege al României, în acel context istoric -. Strassman creează rețeta pe care o voi aminti acum: Turnedourile Marele Voievod de Alba Iulia.

Ai nevoie de mușchi de vacă. gulii. bureți, carne de porc, crutoane prăjite, tarhon, roșii, sare, piper și cimbru, ou, unt, ceapă, o felie de franzelă și puțin sos spaniol.

Se fasonează guliile ca pentru umplut, carnea de porc se toacă și se amestecă foarte bine cu carnea tocată, cu franzela muiată și stoarsă, cu oul crud, cu sare și cu piper, după care se umplu aceste gulii și se pun într-o tavă care se dă la cuptor cu puțină supă de carne și cu unt. Turdenourile, sau medalioanele de mușchi de vacă, se frig cu unt, la tigaie, și se așază pe un platou peste crutoane. Se garnisesc cu guliile, cu bureții prăjiți în unt. Roșiile se sotează cu unt, cu sare, cu zahăr și cu cimbru și se pune câte o linguriță deasupra fiecărui turnedou.

Sosul se face în tigaia în care au fost fripte turnedourile, unde se mai adaugă puțin sos spaniol și se condimentează cu tarhon - specific pentru Ardeal -, servindu-se separat într-o sosieră.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei