Turnedouri „Marele Voievod de Alba Iulia” (rețetă creată de bucătarul regal Iosif Strassman)
Nu sunt deloc puține rețetele pe care bucătarii Casei Regale a României le-au creat pornind de la evenimentele istorice sau în onoarea prinților și a regilor, fie că e vorba despre neamțul Edner, care gătea la Curtea de la București pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fie că-l amintim pe Iosif Strassman, cel din urmă gastronom regal.
08 Noiembrie 2016, 00:55
Cu 80 de ani în urmă, voind a-i face un dar Marelui Voievod de Alba Iulia, Alteța Sa Regală Principele Mihai - fost și viitor rege al României, în acel context istoric -. Strassman creează rețeta pe care o voi aminti acum: Turnedourile Marele Voievod de Alba Iulia.
Ai nevoie de mușchi de vacă. gulii. bureți, carne de porc, crutoane prăjite, tarhon, roșii, sare, piper și cimbru, ou, unt, ceapă, o felie de franzelă și puțin sos spaniol.
Se fasonează guliile ca pentru umplut, carnea de porc se toacă și se amestecă foarte bine cu carnea tocată, cu franzela muiată și stoarsă, cu oul crud, cu sare și cu piper, după care se umplu aceste gulii și se pun într-o tavă care se dă la cuptor cu puțină supă de carne și cu unt. Turdenourile, sau medalioanele de mușchi de vacă, se frig cu unt, la tigaie, și se așază pe un platou peste crutoane. Se garnisesc cu guliile, cu bureții prăjiți în unt. Roșiile se sotează cu unt, cu sare, cu zahăr și cu cimbru și se pune câte o linguriță deasupra fiecărui turnedou.
Sosul se face în tigaia în care au fost fripte turnedourile, unde se mai adaugă puțin sos spaniol și se condimentează cu tarhon - specific pentru Ardeal -, servindu-se separat într-o sosieră.