Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turnedouri „Marele Voievod de Alba Iulia” (rețetă creată de bucătarul regal Iosif Strassman)

Nu sunt deloc puține rețetele pe care bucătarii Casei Regale a României le-au creat pornind de la evenimentele istorice sau în onoarea prinților și a regilor, fie că e vorba despre neamțul Edner, care gătea la Curtea de la București pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, fie că-l amintim pe Iosif Strassman, cel din urmă gastronom regal.

08 Noiembrie 2016, 00:55

Cu 80 de ani în urmă, voind a-i face un dar Marelui Voievod de Alba Iulia, Alteța Sa Regală Principele Mihai - fost și viitor rege al României, în acel context istoric -. Strassman creează rețeta pe care o voi aminti acum: Turnedourile Marele Voievod de Alba Iulia.

Ai nevoie de mușchi de vacă. gulii. bureți, carne de porc, crutoane prăjite, tarhon, roșii, sare, piper și cimbru, ou, unt, ceapă, o felie de franzelă și puțin sos spaniol.

Se fasonează guliile ca pentru umplut, carnea de porc se toacă și se amestecă foarte bine cu carnea tocată, cu franzela muiată și stoarsă, cu oul crud, cu sare și cu piper, după care se umplu aceste gulii și se pun într-o tavă care se dă la cuptor cu puțină supă de carne și cu unt. Turdenourile, sau medalioanele de mușchi de vacă, se frig cu unt, la tigaie, și se așază pe un platou peste crutoane. Se garnisesc cu guliile, cu bureții prăjiți în unt. Roșiile se sotează cu unt, cu sare, cu zahăr și cu cimbru și se pune câte o linguriță deasupra fiecărui turnedou.

Sosul se face în tigaia în care au fost fripte turnedourile, unde se mai adaugă puțin sos spaniol și se condimentează cu tarhon - specific pentru Ardeal -, servindu-se separat într-o sosieră.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume