Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turtă dulce pentru Sân Nicoară (rețete românești pe gustul tău)

Retetele românești ne sunt aproape mai ales la ceas de sărbătoare. Să pregătim, dar, ziua de mâine, cea a Sfântului Nicolae, cu... turtă dulce, din caietul cu retete romanesti.

05 Decembrie 2015, 09:42

Că veni vorba de turta dulce, de dăruit – și de ronțăit – în ziua Sfântului Ierarh Nicolae! Rețeta de-acu o am de la ăl mai mare meșter de turtă dulce din țară – de la Onu Avram, argeșeanul. Și chiar dacă povestea noastră de azi curge mai mult pe apa Jijiei, în Moldova, eu am ales rețeta aceasta ca fiind, după zisa tuturor, cea mai grozavă dintre toate!

Ai trebuință de făină, zahăr, amoniac, bicarbonat, apă şi ingrediente specifice pentru fiecare zonă a ţării (cuişoare, piper, scorţişoară).
Pui la fiert apă cu zahăr şi arome – la moldoveni li-i drag cu scorțișoară! După ce s-a răcit siropul astfel obţinut, îl amesteci bine cu făină, cu amoniac şi bicarbonat și-apoi îl iei la frământat: cât mai mult, până îți obosește mâna. Îl lași de seara până-n dimineață… să se odihnească.

Apoi, după douăsprezece ceasuri, întinzi aluatul. Mai groscior! Îl decupezi în forma care-ți place și încălzeşti cuptorul. Ai grijă, nu pe-acela de ars oale! Aşezi aluatul în tavă, tava o dai la cuptor, cu foc domopl, până când turta dulce se rumeneşte.

La sfârşit, artistul din tine iese la iveală: cu un amestec de apă, zahăr și coloranți naturali, pictezi fiecare bucată de turtă și… sufli viață peste ea!

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume