Turtă dulce pentru Sân Nicoară (rețete românești pe gustul tău)
Retetele românești ne sunt aproape mai ales la ceas de sărbătoare. Să pregătim, dar, ziua de mâine, cea a Sfântului Nicolae, cu... turtă dulce, din caietul cu retete romanesti.
05 Decembrie 2015, 09:42
Că veni vorba de turta dulce, de dăruit – și de ronțăit – în ziua Sfântului Ierarh Nicolae! Rețeta de-acu o am de la ăl mai mare meșter de turtă dulce din țară – de la Onu Avram, argeșeanul. Și chiar dacă povestea noastră de azi curge mai mult pe apa Jijiei, în Moldova, eu am ales rețeta aceasta ca fiind, după zisa tuturor, cea mai grozavă dintre toate!
Ai trebuință de făină, zahăr, amoniac, bicarbonat, apă şi ingrediente specifice pentru fiecare zonă a ţării (cuişoare, piper, scorţişoară).
Pui la fiert apă cu zahăr şi arome – la moldoveni li-i drag cu scorțișoară! După ce s-a răcit siropul astfel obţinut, îl amesteci bine cu făină, cu amoniac şi bicarbonat și-apoi îl iei la frământat: cât mai mult, până îți obosește mâna. Îl lași de seara până-n dimineață… să se odihnească.
Apoi, după douăsprezece ceasuri, întinzi aluatul. Mai groscior! Îl decupezi în forma care-ți place și încălzeşti cuptorul. Ai grijă, nu pe-acela de ars oale! Aşezi aluatul în tavă, tava o dai la cuptor, cu foc domopl, până când turta dulce se rumeneşte.
La sfârşit, artistul din tine iese la iveală: cu un amestec de apă, zahăr și coloranți naturali, pictezi fiecare bucată de turtă și… sufli viață peste ea!