Ascultă Radio Antena Satelor Live

Umplerea borșului (rețeta tradițională)

Multe dintre retetele romanesti pentru începutul mesei se acresc cu... borș. Românul nu este adeptul supelor clare și dulci! Iar dacă vrei să respecți tradiția culinară, să gătești acele retete romanesti care au fost baza alimentară a strămoșilor, atunci e musai să știi să... umpli borș.

23 Mai 2017, 04:59

O gospodină care voieşte să prepare o ciorbă de cartofi, fasole sau alt zarzavat, ca să fie mai bine reuşită, trebuie să aibă în bucătăria ei, aproape zilnic, oala cu borş proaspăt.

Această zeamă acrişoară, cu gust plăcut, pregătită în felul ei cum vom arăta, este foarte hrănitoare şi sănătoasă pentru stomac, se află la îndemâna oricui fără de cheltuială şi trebuie să înlocuiască în bucătărie celelalte mijloace întrebuinţate pentru acrit ce se găsesc în comerţ. Borşul ajută mistuirea chiar şi oamenilor suferinzi, iar celor sănătoşi le este un adaos preţios la hrană, pe lângă celelalte alimente.

Pentru tinerele gospodine, care încă nu ştiu cum se pregăteşte borşul, eu dau sfatul următor: Luăm 3-4 pumni de tărâţe de grâu şi un pumn de mălai, câteva resturi de pâine neagră, le punem toate într-un vas, în care să încapă 7-8 litri de apă. Peste această compoziţie punem apă călduţă, aşa ca să facem un aluat vârtos. Îl lăsăm până a doua zi, când mai adăugăm o lămâie tăiată în două, câteva crenguţe de vişin şi foi de leuştean mai multişor, aşa ca să capete miros plăcut, - apoi umplem complet vasul cu apă şi-l lăsăm la loc cald, două-trei zile, când îl gustăm să vedem dacă e acru.

Borşul astfel pregătit îl întrebuinţăm la ciorba ce dorim a găti, luând zeama limpede de deasupra, căci drojdia se aşază la fund.
Este de ţinut în seamă că borşul va servi numai la umplerea ciorbei, adică, după ce zarzavatul s-a fiert îndeajuns. Borşul se lasă a da în clocot, odată cu celelalte, numai pentru a se amesteca în fierbele laolaltă.

Puse de-a dreptul în borş, alimentele fierb greu şi ciorba nu este gustoasă.

După câteva zile de întrebuinţare, mai ales când borşul se acreşte prea mult, îl umplem din nou, precum am spus, însă ca să grăbim acrirea îi adăugăm puţină drojdie de la borşul vechi, pe lângă tărâţele proaspete, apă şi celelalte arătate.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume