Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca să le pregătim și noi așijderea.
30 Decembrie 2022, 18:19
Cum ar fi acestea de vărzări și de plăcinte cu brânză, coapte în vatră sau, și mai bine, „pe piatră” ori „pe lespede”, cum se zice în Apuseni!
Ingrediente: 1 kg făină albă (cernută), o linguriță de sare, 50 g drojdie (sau maia), apă; pentru umplutură: o varză mare, sare, piper, mărar (opțional); untură sau ulei, pentru varză și pentru prăjirea plăcintelor.
Mod de preparare: pregătiți mai întâi un aluat obișnuit, ca pentru pâine, din făină, drojdia dizolvată cu puțină apă călduță (și lăsată să dospească, mai înainte), apă (cât cere aluatul la mână, ca să nu iasă nici prea subțire, nici prea dens). Lăsați la dospit. Curățați varza de primele foi, apoi dați-o pe răzătoare sau tăiați-o foarte subțire. Sărați, frământați bine și puneți vasul deoparte, pentru ca varza să își lase zeama. După un sfert de oră, stoarceți-o bine. Căliți varza în ulei sau untură, adăugând, dacă e nevoie, și câte puțină apă caldă. Când varza s-a înmuiat bine, o mai lăsați la scurs. Presărați piper. Adăugați și mărar tocmai (dacă vă place). Lăsați să se răcească bine. Din aluatul dospit se rup bucăți mici din care se fac plăcinte umplute cu varză, care se coc în lespede (tigaia de tuci sau de piatră, specifică Apusenilor), în untdelemn sau untură, întorcând plăcinta pe amândouă părțile. Plăcinta aceasta o puteți coace și în cuptor sau pe plită, așezată pe frunze de nuc.
Plăcintă pe piatră, umplută cu brânză
Se prepară ca mai sus, cu singura deosebire că, în loc de varză, plăcintele se vor umple cu brânză, în care se pun 2-3 ouă. Mai gustoase și specifice pentru această perioadă din an sunt plăcintele umplute cu brânză frământată de oaie, care „cer” și o cană de „jin” rece, adus din beci.