Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zacusă de ghebe (rețete românești)

Nu știu domniile voastre ce vă amintiți din toamnele copilăriei, dar mie îmi lasă și-acum gura apă după zacuștile cu ghebe de-anțărț. Și, mai ales, după ziua de dinainte de pregătirea lor, când hălăduiam, cu toți ai casei, prin pădurea din spatele casei bunicilor, în căutarea năzdrăvanelor ciuperci, ce cresc în ciopoare, pe lângă cioatele arborilor tăiați (ca să se rărească nițeluș pădurea).

10 Noiembrie 2015, 09:48

Întrebam mereu de ce cresc minunile astea (pe care le vedeam ca pe cârdurile de copii de grădiniță, când ieșeau în zilele senine în parcul destinat numai lor) numai după câte o ploaie zdravănă, de ce nu le aflu, de exemplu, și-n toiul verii (ca pe pâinișoare, vinecioare, iuțari și alți bureți ce mi-au încântat vacanțele copilăriei) și-aflam că venirea lor pe lume e condiționată de umbra pădurii, de culcușul cald de frunze și de... apă binecuvântată ce vine din cer.

Ei, dar să lăsăm amintirea asta cu miros de reavăn și de mușchi de pădure și să ne întoarcem în bucătărie să pregătim zacusca de ghebe (dacă aveți cum să o puneși la fiert în tuciul pe pirostrii, și mai bine va fi!).

Ai trebuință de: 2 vinete mijlocii, 3 ardei graşi mari, o ceapă mare, 225 ml suc de roşii, 60 ml ulei, 300 g ghebe, 2 foi de dafin, sare şi piper.

Se curăță ghebele și se pun într-un vas pe foc, să se înmoaie (fără apă, căci apă vor lăsa ele).

Se coc vinetele şi ardeii. După ce s-au copt ardeii, fier­binţi se pun într-un vas, se presară sare şi se acoperă (ca să se cureţe coaja mai uşor). Vinetele se curăţă şi se pun la scurs (câteva ore) pe un fund înclinat la 30-40 de grade sau într-o strecurătoare. Se dau prin maşina de tocat ardeii şi vinetele. Se curăţă şi se taie cubuleţe o ceapă mare. Se căleşte în 60 ml de ulei până devine translucidă. Se adaugă vinetele şi ardeii tocaţi, sucul de roşii (bulionul), sare, piper (boabe) şi dafinul. Dacă zacusca nu are lichid suficient în ce să fiarbă, se pun 100 ml apă sau zeamă de la ghebe. Se fierb la foc mic 30 minute, având grijă să se amestece din când în când să nu se ardă.

Se adaugă şi ghebele tăiate după preferinţă, mai mari sau mai mici (în nici un caz date prin mașina de tocat, nici mărunțite) şi se mai fierbe 45 de minute. Se gustă şi dacă este acrişoară se pun o linguriţă sau mai multe de miere.

Dacă puneţi zacusca în borcane, acestea trebuie steri­lizate. Zacusca fierbinte se pune în borcane. Acestea se închid bine şi se pun într-o oală cu un şervet curat sau cu hârtie pe fund (ca să nu pocnească la fiert). Se acoperă complet cu apă caldă. Se lasă să se sterilizeze la foc mic cam o ora de când începe apa să fiarbă. Se stinge focul şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit se pun în cămară şi eventual li se pun etichete.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume