Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă cu ouă „românești” (rețetă veche)

Rămânând în zodia zemurilor românești, pe care le numim, după influență și tipic, când ciorbă, când borș, când supă ori chiar zamă-zamă, ne strecurăm și astăzi în bucătărie, ca să privim peste umărul unei gospodine și să-nvățăm a găti de la ea.

23 Februarie 2016, 11:34

În Ardealul aromat cu frunze de tarhon, aflat-am cum se pregătește zama cu ouă - mai pe-nțeles: cu ochiuri românești și nu cu zdrențe ori cu dresală pe bază de ou.

Trebuință ai de ceapă, morcov, rădăcină de pătrunjel și-o varză mică. Ba, dacă-ți place, loc își face în oală și-un păstârnac cu inimă dulce. O lingură de unt și câteva boabe de piper. O lingură de făină și, după cum ți-i gustul, tarhon proaspăt ori la oțet, tăiat mărunt. Pentru acrit, oțet sau zeamă de lămâie. Și nelipsite-or fi sarea și ouăle, că doar despre dânsele e vorba.

Zarzavaturile se pun în oală la fiert, mai întâi în apă rece, cu sare și boabe de piper. Când sunt bine fierte, se strecoară zeama. O parte din zeamă o vom folosi să stingem un rântaș ușor, pregătit, cu grijă să nu se rumenească prea tare, din făină și unt. Vom amesteca sosul obținut cu resstul de zeamă și vom aduce oala pe plită pentru încă vreo câteva clocote. Adăugăm tarhonul, potrivim de sare și de acru și-apoi lăsăm focul mic și spargem ouăle, unul câte unul, ca pentru ochiuri, doar că le vom fierbe în zeama asta cu influențe saxone. Când vedem că s-a coagulat albușul, dar gălbenușurile încă-s moi, luăm ouăle cu lingura și le punem într-un vas aparte. Ultima operațiune e dregerea cu smântână.

Fiecărui mesean îi vom pune în farfurie un ou sau două, zeama îngroșată cu smântână și oțetul ori lămâia, pe-aproape.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-zama-cu-oua-romanesti{/soundcloud}

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume