Zamă de găină cu zdrențe (rețeta bunicii)
Zamă de găină? Mmmm! Gustoasele ciorbe și supe ale bunicilor! Cu cât ne-ndepărtăm ai mult de copilărie, cu-atât parcă ne dorim mai mult să le regăsim gustul, în lingura pe care o ducem la gură.
22 Noiembrie 2022, 16:38
Uite, bunăoară, zeama asta de găină cu zdrențe... galbenă-gălbioară, toată numai steluțe de grăsime bună, de pasăre de curte, parfumată cu pătrunjel proaspăt și deasă-deasă, cât să stea lingura... în picioare, cum zicea bunică-mea. Nu știu cum e cu rețetele bunicilor voastre, dar eu mare noroc am că am reușit s-o notez în caietul meu de nevastă tânără. Ei, și de acolo... v-o dăruiesc și domniilor voastre.
Condiția dintru început e să ai la-ndemână, în frigider, o găină de țară, adevărată! Ehei, ce noroc pe aceia care o au chiar în curte... dar să nu vă așteptați să vă-nvăț acum și cum se taie și se jumulește!
Zamă de găină cu zdrențe - rețeta
Găina, curățată cum se cuvine și porționată după tipic, se pune la fiert. În apă rece cu sare. Se spumuiește, de câte ori e nevoie, ca să rămână zeama limpede și frumoasă. Pentru asta, focul nu trebuie să fie puternic, doar... potrivit de tare. După juma’ de oră, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adaugi în zeamă și rădăcinoasele: morc, țelină, albitură – adică rădăcină de pătrunjel și păstârnac. Nu trebuie să le tai, ci le lași întregi, căci le vei folosi drept garnitură la carnea servită rasol, cu hrean ras. Mai pui în oala asta și-o ceapă, întreagă, în care ai înfipt un cuișor sau două. Când și carnea și zarzavatul au fiert, se strecoară supa – eventual și printr-un tifon, ca să nu treacă impurități în zamă.
Pentru zdrențele de pus în zamă, tehnologia este următoarea: Mai întâi se face o compoziție smântânoasă, din două ouă, făină albă (eventual cernută) și sare. Nu trebuie să fie nici prea subțire – căci nu se va lega, dar nici prea groasă – că doar nu faci tăiței. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate - se pune într-o cratiță, pe foc potrivit, și în ea se toarnă compoziția pentru zdrențe, în fir subțire. Se lasă să fiarbă, la foc mic, un sfert de ceas. Se strecoară zdrențele, se trec o dată, scurt, prin jet de apă rece și se pun în restul de zeamă, aducându-se din nou pe foc, pentru câteva minute. Se aromează cu pătrunjel tocat mărunt.
Zeama în care au fiert zdrențele, după ce se răcește, poate fi folosită, eventual, pentru a pregăti un sos sau pentru a „subția” hreanul ras, pe care îl veți servi alături de carnea și legumele fierte.
Rețeta asta e cum nu se poate mai nimerită atunci când vrei să gătești două feluri de mâncare dintr-o singură... pălitură, vorba moldovenilor!
Un text de SIMONA LAZĂR
Sursa foto: Pixabay