-

România 100

Mititeii cu bicarbonat de sodiu au început a se prepara la noi pe la 1900. Într-o listă din 1902, cu necesarul de ingrediente, la restaurantul Caru’ cu bere, apare și azi mult-pârâtul bicarbonat de sodiu. Dar cum acesta se folosea deja și la unele copturi, nu putem fi siguri „mie-n sută” că la anul acela bucătarul îl folosea pentru prepararea acestor suculenți „cârnați fără maț” (cum cică li s-ar fi spus în veacul dinainte). Într-o scrisoare aflată în custodia Bibliotecii Academiei, datând din anul 1920, se găsește însă rețeta pe de-a-ntregul. Acesta ar putea fi, până la urmă, chiar actul de naștere al… mititeilor cu bicarbonat de sodiu.

IEFTINIREA TRAIULUI a fost preocupare constanta a guvernelor si parlamentelor care au condus tara in ultimii aproximativ 150 de ani. Si fiindca o vorba veche spune ca e vai de viitorul celui care nu-si cunoaste trecutul, iar alta zice ca prin cunoasterea trecutului, ne facem mai usor prezentul, acordam azi o bruma de spatiu acestui subiect, care, se va vedea, nu si-a pierdut actualitatea.

Prestigiosul Muzeu National Cotroceni si-a facut mai mult decat o datorie de onoare vernisand, la 10 Mai, de Ziua Regalitatii in Romania, o expozitie care se leaga subtil de epoca urcarii pe tron a lui Carol I si a urmasului sau, Ferdinand.

Pagina 31 din 40