-

”Drumul Unirii” spre Alba Iulia, refăcut de zece căruțe

Zece căruțe trase de cai au pornit din Sighetu Marmaţiei spre Alba Iulia pentru a reface ”Drumul Unirii” și vor parcurge traseul Sighetu Marmației – Alba Iulia, pe o distanţă care depășește 300 de km.

Se dorește refacerea simbolică a traseului străbătut de maramureșenii care au participat la Marea Unire din 1918 iar pentru această deplasare se va folosi, la fel ca în urmă cu 100 de ani, căruțe trase de cai din cele patru zone etnografice ale Maramureșului: Țara Codrului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Maramureșul Istoric.

In convoi sunt și delegați din satele românești din dreapta Tisei și din Țara Oașului. Plecarea a avut loc în 22 noiembrie din Sighetu Marmației pe trei trasee.

Convoiul căruțelor a ajuns in satul Câțcău din județul Cluj. Zeci de săteni i-au întâmpinat cum se cuvine au ieșit la porți cu steaguri tricolore dar și cu pachete cu merinde.

În deschiderea convoiului se afla doi călăreţi, iar pe traseu au preluat trei steaguri din Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi Cicârlău care se presupune că au fost folosite de localnici în drumul lor spre Alba Iulia, în 1918.

Peste 100 de persoane îmbrăcate în costume populare sunt prezente în acest convoi, iar odată ajunși la Alba Iulia, în 1 decembrie, vor fi incluşi în parada populară organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Acest proiect aparte isi dorește a fi un omagiu adus înaintașilor maramureșeni care au participat la Unirea din 1918.

Luni și marți (n.r. 26 si 27 noiembrie 2018) o sa le auziți povestea in cadrul emisiunii "Viața la țara", transmisa de la ora 12:20.

Articole înrudite