Banii europeni, singură șansă de a evolua pentru comuna Cerașu din județul Prahova
Cu pași mărunți dar siguri se schimbă și aici lucrurile. Conștienți că bugetul local nu permite realizarea unor investiții importante într-o zonă cu un potențial turistic uriaș, reprezentanții primăriei din Cerasu au apelat la sursele financiare externe, convinși fiind că numai așa comunitatea poate progresa.
20 Octombrie 2016, 09:15
Deși nu a ratat niciun program de finanțare, primarul comunei Cerasu, Dumitru Duca, spune că procesul de accesare a banilor europeni este unul foarte greu, presărat cu multe obstacole.
Acest fapt nu l-a demobilizat, ci dimpotrivă l-a ambiționat să continue lupta pentru obținerea acestor bani, cu care speră să rezolve toate problemele comunității și să răspundă nevoilor cetățenilor.
Localitatea Cerasu este situată între munți, în partea nordică a județului Prahova, la o altitudine cuprinsă între 550- 1900 de metri și este întinsă pe 12.700 de hectare. Este o comună mare, cu peste cinci mii de suflete care locuiesc în șase sate.
Este un loc plin de istorie și frumuseți ale naturii inegalabile, unde există rezervații de porci mistreți și urși. Pe raza comunei Cerașu se găsesc ruinele a trei mari cetăți. Este vorba despre vestigiile istorice de la Ciuga, Stâna Veche și Tabla Buții. Este locul unde s-au dat lupte crâncene în Primul Război Mondial.
Aici se organizează evenimente deosebite care aduc mii de turiști români și străini. Cea mai renumită sărbătoarea este pe șase august, când se comemorează eroii căzuți la datorie.
Având în vedere toate aceste lucruri, dorința adminstratiei publice locale este de a transforma această zonă într-o destinație turistică de renume, care ar putea rivaliza cu Transalpina sau Transfăgărășan.
Din păcate, bugetul local nu permite realizarea investițiilor în comună și de aceea primarul Dumitru Duca a hotărât cu ceva vreme în urmă să acceseza bani europeni.
Primii bani i-a investit în modernizarea celor trei școli și trei grădinițe, apoi a realizat două cămine culturale unde activează două ansambluri populare, unul al seniorilor (Străjerii Daci) și altul al tinerilor (Temerarii). Aceste două grupuri folclorice se întâlnesc frecvent și sărbătoresc. Ei fac din orice un eveniment, un motiv de sărbătoare, de socializare la care participă toată comuna.
Cea mai marea provocare o reprezintă însă infrastructura rutieră și utilitățile. În acest moment se introduc rețelele de apă și canalizare în zonă, tot cu bani europeni, urmând ca mai apoi să se realizaeza și asfaltarea tuturor străzilor și drumurilor.
Primarul Comunei Cerașu, Dumitru Duca spune că realizarea acestor lucruri a fost destul de dificilă pentru că s-a consfruntat permanent cu birocrația și formalismul care au făcut procesul de accesare a banilor europeni unul anevoios și de durată.
Cu toate acestea, edilul ne mărturisește nu se bătut atrage toate fondurile europene posibile pentru Cerașu într-o turistică.
Autor: Claudia Ruse