Cei care creează noi locuri de muncă pentru șomeri pot să acceseze credite avantajoase sau fonduri nerambursabile
Statul acorda din bugetul pentru somaj atat credite avantajoase, cat si fonduri nerambursabile pentru crearea de noi locuri de munca prin care sa fie angajati someri, prevede Legea nr. 76/2002. In principal, banii se dau pentru infiintarea sau dezvoltarea de IMM-uri, intreprinderi familiale sau individuale.
21 Aprilie 2015, 11:54
Cei care vor sa creeze noi locuri de munca au posibilitatea de a primi credite in conditii avantajoase din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Mai exact, creditele se acorda pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi individuale/familiale, unitati cooperatiste, dar si pentru activitatile independente desfasurate de persoanele fizice autorizate.
"Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create, pentru o perioada de cel mult trei ani, pentru investitii, inclusiv perioada de gratie de maximum sase luni si, respectiv, un an pentru asigurarea productiei, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei", scrie in actul normativ mentionat.
In cazul judetelor cu o rata medie anuala a somajului peste rata medie anuala a somajului pe tara, creditele sunt acordate in urmatorul an calendaristic cu o dobanda de 25% din dobanda de referinta BNR.
Inclusiv studentii pot sa beneficieze de dobanda de 25% din dobanda de referinta BNR, daca infiinteaza/dezvolta IMM-uri, intreprinderi individuale/familiale, unitati cooperatiste sau daca sunt PFA. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, persoanele in cauza trebuie sa aiba cel mult 30 de ani, sa aiba statutul de student pentru prima oara si sa urmeze cursurile de zi ale unei facultati.
Pentru a beneficia de creditele acordate din bugetul pentru somaj, beneficiarii trebuie sa indeplineasca, potrivit Legii nr. 76/2002, urmatoarele conditii:
- sa aiba cel mult 249 de angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca/serviciu;
- activitatea de baza sa se realizeze in productie, servicii sau in turism;
- pe cel putin 60% din numarul locurilor de munca nou-create prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii ori de unitati cooperatiste sa fie angajati someri inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
- persoanele angajate din randul somerilor sa fie mentinute in activitate cel putin trei ani;
- locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite sa nu fie unele rezultate in urma incetarii raporturilor de munca a unor angajati in ultimele 12 luni de dinaintea incheierii contractului de creditare.
Important! Au prioritate la obtinerea creditelor somerii care...